Sari la conținut

Semne timpurii ale diabetului pe care nu trebuie să le ignori niciodată. Primele semnale de alarmă

fructe cu mult zahar
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Fructe pentru diabetici

Diabetul de tip 2, sau diabetul zaharat, este caracterizat prin dezechilibrul nivelului de zahăr din sânge. Persoanele care suferă de această afecțiune sunt rezistente efectelor insulinei, hormon responsabil pentru reglarea glucozei. Pentru a evita complicațiile asociate cu această boală și pentru a o depista precoce este esențial să știi care sunt semnele timpurii ale diabetului și când este necesar să te duci la medic.

Acest tip de diabet poate fi reversibil, dacă este depistat în timp util. Înainte de instalarea propriu-zisă a diabetului de tip 2 se dezvoltă prediabetul. În cazul în care persoanele care suferă de prediabet primesc un tratament adecvat, diabetul de tip 2 poate fi evitat.

Semne timpurii ale diabetului de tip 2

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie care sunt primele semnale de alarmă pe care organismul le oferă atunci când este vorba despre diabetul de tip 2.

„Diabetul de tip 2 face ca nivelul de zahăr din sânge să devină prea ridicat. Recunoașterea semnelor și simptomelor timpurii ale acestei afecțiuni cronice poate face ca o persoană să primească tratament mai devreme, ceea ce reduce riscul de complicații grave.

Debutul diabetului de tip 2 poate fi gradual, iar simptomele pot fi ușoare în primele etape. Prin urmare, este posibil ca mulți oameni să nu-și dea seama că au această afecțiune.

Semnele și simptomele timpurii ale diabetului de tip 2 pot include:

Urinare frecventă

Atunci când nivelul de zahăr din sânge este ridicat, rinichii încearcă să elimine excesul de zahăr prin filtrarea acestuia din sânge. Acest lucru poate duce la nevoia unei persoane de a urina mai frecvent, în special noaptea.

Setea crescută

Urinarea frecventă care este necesară pentru a elimina excesul de zahăr din sânge poate duce la pierderea de apă suplimentară de către organism. În timp, acest lucru poate provoca deshidratare și poate duce la faptul că o persoană se simte mai însetată decât de obicei.

Senzația de foame permanentă

Adesea, persoanele cu diabet zaharat nu obțin suficientă energie din alimentele pe care le consumă.

Sistemul digestiv descompune alimentele într-un zahăr simplu numit glucoză, pe care organismul îl folosește drept combustibil. La persoanele cu diabet, nu suficientă glucoză trece din fluxul sanguin în celulele organismului.
Ca urmare, persoanele cu diabet de tip 2 se simt adesea în mod constant înfometate, indiferent cât de recent au mâncat.Senzația de oboseală foarte mare
Diabetul de tip 2 poate avea un impact asupra nivelului de energie al unei persoane și o poate face să se simtă foarte obosită sau obosită. Această oboseală apare ca urmare a faptului că zahărul se deplasează insuficient din fluxul sanguin în celulele organismului.

Vedere încețoșată

Un exces de zahăr în sânge poate deteriora micile vase de sânge din ochi, ceea ce poate provoca vedere încețoșată. Această vedere încețoșată poate apărea la unul sau la ambii ochi și poate apărea și dispărea.
Dacă o persoană cu diabet rămâne fără tratament, deteriorarea acestor vase de sânge poate deveni mai severă, iar în cele din urmă poate apărea pierderea permanentă a vederii.

Vindecarea lentă a tăieturilor și rănilor

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot deteriora nervii și vasele de sânge ale organismului, ceea ce poate afecta circulația sângelui. Ca urmare, chiar și tăieturile și rănile mici pot dura săptămâni sau luni pentru a se vindeca. Vindecarea lentă a rănilor crește, de asemenea, riscul de infecție.

Furnicături, amorțeală sau dureri la nivelul mâinilor sau picioarelor

Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate afecta circulația sângelui și poate afecta nervii organismului. La persoanele cu diabet de tip 2, acest lucru poate duce la durere sau la o senzație de furnicături sau amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor.
Această afecțiune este cunoscută sub numele de neuropatie și se poate agrava în timp și poate duce la complicații mai grave dacă o persoană nu primește tratament pentru diabetul său.

Pete închise la culoare

Petele pe piele care se formează pe pliurile gâtului, la subraț sau în zona inghinală pot însemna, de asemenea, un risc mai mare de diabet. Aceste petece pot fi foarte moi și catifelate la atingere.
Această afecțiune a pielii este cunoscută sub numele de acanthosis nigricans.

Mâncărimi și infecții cu ciuperci

Excesul de zahăr din sânge și urină oferă hrană pentru drojdie, ceea ce poate duce la infecții. Infecțiile cu ciuperci tind să apară pe zonele calde și umede ale pielii, cum ar fi gura, zonele genitale și axilele.
Zonele afectate sunt, de obicei, mâncărime, dar o persoană poate prezenta, de asemenea, arsuri, roșeață și durere”, scrie Dr. Vasi Rădulescu pe propriul blog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.