Sari la conținut

Stai mult timp cu ochii în calculator? Află ce poți să pățești

Sindromul de ochi uscat este cauzat de o lipsă cronică de lubrifiere și umiditate suficiente pe suprafața ochiului.

Multe cauze pot duce la apariția acestei afecțiuni, printre care existența unor boli precum sunt diabetul zaharat, poliartrita reumatoidă, afecțiuni ale ochilor, anumite medicamente dar și procesul natural de îmbătrânire. Mai grav este că anumite obiceiuri, așa cum sunt statul prea mult timp în fața calculatorului sau a televizorului sunt factori de risc pentru această afecțiune.

Specialiștii spun că cei care au această problemă fie nu produc suficiente lacrimi sau acestea sunt de o calitate slabă. Acest sindrom este practic principala vizită a unei persoane în cabinetul medicului oftalmolog.

Atenție! Printre factorii de risc se regăsesc: statul pentru mult timp în fața calculatorului, sexul feminin dar și vârsta înaintată. Femeile sunt mai predispuse la acest sindrom de ochi uscați din cauza schimbărilor hormonale cauzate de sarcină, utilizarea contraceptivelor orale și menopauza. Dar și anumite medicamente așa cum sunt antidepresivele, antihistaminicele, anumite medicamente pentru tensiunea arterială cresc riscul de boală. Inclusiv copiii care stau toată ziua cu ochii în telefon pot dezvolta această problemă. Însă, medicii au soluții și pentru cei care nu răspund la lacrimile artificiale.

Iată care sunt principalele simptome:

  • senzația de mâncărime a ochilor,
  • ochii sunt obosiți, inflamați,
  • apare roșeața ochilor,
  • fotofobia,
  • vederea neclară, încețoșată
  • senzația de corp străin în ochi,

În ce constă tratamentul:

După ce medicul specialist oftalmolog stabilește diagnosticul vei primi un tratament. De multe ori de ajutor sunt soluțiile de lacrimi artificiale. Sunt și pacienți la care însă nu se observă îmbunătățiri.

Metode de prevenire:

  • Dacă jobul tău presupune să stai mult în fața monitorului, ia pauze dese. Închide ochii pentru câteva minute. Sau clipește în mod constant pentru câteva secunde.
  • Vara, dar și în alte anotimpuri când este soarele puternic, poartă ochelari de soare.
  • Pune ecranul calculatorului sub nivelul ochilor, tocmai pentru a nu -ți forța ochii atât de mult.
  • Renunță la fumat. Fumatul îți poate agrava simptomele ochilor uscați.
  • Folosește cu regularitate lacrimi artificiale.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel