miercuri, martie 29, 2023

Poate că OPRAH WINFREY a încetat să-și mai prezinte talk-show-ul The Oprah Winfrey Show în 2011, dar gazda americană de talk-show nu s-a oprit din a lua interviuri celor mai cunoscute personalități. Recent, ea s-a întâlnit cu actrița Viola Davis pentru un documentar special pentru Netflix despre cea mai recentă carte a ei și cu personalitatea TV Gayle King cu care o leagă o prietenie de 46 de ani. Având o prietenie cât o viață de om,  King a susținut-o pe Winfrey în cele mai grele momente ale ei, inclusiv în 2018.

Te-ar mai interesa: Traumatizant! O femeie a ajuns pe masa de operații...

Vedeta, care a fost deschisă și sinceră cu privire la trecutul ei zbuciumat, inclusiv abuzul sexual și pierderea fiului ei prematur când avea doar 14 ani, a scris și despre starea ei de sănătate. Scriind pe site-ul ei Oprah Daily în 2018, Winfrey a spus că ziua a început ca orice altă „dimineață obișnuită de vineri”, dar brusc, în timp ce gătea micul dejun, a început să observe „un pic de durere la gât”. După ce a suferit de simptome continue, a decis să facă lucrul fatidic de a-și căuta simptomele pe Google. După ce a căutat „cauzele glandelor limfatice umflate” și nu a primit niciun rezultat pozitiv, a început să intre în panică că ceva nu era în regulă.

Te-ar mai interesa: Alexandru Rafila propune o nouă materie pentru cop...

Oprah a povestit calvarul prin care a trecut:

„Recent am avut o stare înfricoșare legat de sănătatea mea. Era o dimineață obișnuită de vineri. Stând la aragaz, amestecând ouăle omletă într-o tigaie, m-am întors să iau un praf de sare și am observat un pic de durere în gât.

Zona de sub partea stângă a bărbiei mele era sensibilă. În oglindă, am văzut că era umflată. Când am terminat de pregătit micul dejun, umflătura a a crescut. Arăta ca o gușă care ieșise din senin.

Te-ar mai interesa: Leacul simplu și natural care te scapă de infecții...

Am căutat imediat pe Google „cauzele glandelor limfatice umflate”. Niciunul dintre rezultate nu a fost bun. Apoi am chemat un medic internist. ‘Poți să înghiți?’ Da. „Doare?” Ușor.

În următoarele patru ore, m-am gândit la cel mai rău. De ce s-ar umfla brusc un gât? Poate că nu a fost brusc. Poate că orice ar fi a crescut de zile, sau mai mult, și abia acum am observat.”

NHS explică că gușa este o umflare a glandei tiroide care provoacă un nodul în partea din față a gâtului. Sarcina glandei tiroide este de a regla metabolismul organismului, dar dezvoltarea gușii provoacă simptome îngrijorătoare care uneori pot afecta respirația.

Te-ar mai interesa: Avertisment pentru glicemie crescută: 2 semne pe c...

În cele mai multe cazuri, nodul se va deplasa în sus și în jos atunci când indivizii înghit, fără alte simptome vizibile. Dar, în alte cazuri, oamenii pot experimenta următoarele simptome:

  • Tusea
  • O senzație strânsă în gât
  • Modificări ale vocii, cum ar fi răgușeală
  • Dificultate la înghițire (disfagie)
  • Dificultăți de respirație – poate exista un sunet ascuțit atunci când respiri.

Gușa se poate dezvolta din mai multe motive, dar cele mai tipice implică o glande tiroidă fie hiperactivă, fie subactivă.

O tiroidă hiperactivă (hipertiroidism) produce prea mulți hormoni și poate afecta lucruri precum ritmul cardiac și temperatura corpului unei persoane. Pe de altă parte, o tiroidă subactivă (hipotiroidism) poate face ca indivizii să se simtă mai obosiți, deprimați și mai grași, deoarece nu sunt produși suficienți hormoni.

Te-ar mai interesa: „Vom fi asemenea lui Dumnezeu!” Futurolog, predicț...

În unele cazuri, gușa poate fi un semn al cancerului tiroidian, care, deși rar, va avea nevoie de tratament pentru a preveni răspândirea și agravarea acesteia.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private