marți, mai 30, 2023

Statinele ar putea reduce riscul de tulburări ale creierului cu mai mult de 15%.

Experții spun că efectul protector al medicamentului pentru inimă asupra arterelor creierului poate combate o serie de afecțiuni similare cu boala Parkinson, numite parkinsonism.

Dr. Shahram Oveisgharan, de la Rush University, Chicago, a declarat: „Rezultatele noastre sunt interesante, deoarece problemele de mișcare la adulții în vârstă care intră sub umbrela parkinsonismului sunt comune, adesea debilitante și, în general, netratabile”.

Te-ar mai interesa: Dr. Alina Tănase: Cancerele de sânge se vindecă. F...

Oamenii de știință au analizat 2.841 de persoane în vârstă care nu au avut la început probleme de mișcare.

După șase ani, doar 45% dintre cele 936 de persoane care au luat statine au prezentat semne de Parkinson, comparativ cu 53% care nu au avut.

Administrarea de medicamente anti-colesterol a redus șansele cu 16%.

Au fost de asemenea examinate creierele a 1.044 care au murit în timpul studiului. Cei care luaseră statine aveau, în medie, 37% mai puține șanse să aibă acumulare de placă în artere.

Dr. Oveisgharan a adăugat: „Este nevoie de mai multe cercetări, dar statinele ar putea fi o opțiune terapeutică în viitor pentru a ajuta la reducerea efectelor parkinsonismului”.

Te-ar mai interesa: Bucureştenii pot primi 4.000 de lei pentru a se te...

Studiul a fost publicat în revista Neurology.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private