Sari la conținut

Statistică ALARMANTĂ despre CANCERUL PULMONAR, în România! 75% dintre pacienții diagnosticați cu această boală ajung la medic PREA TÂRZIU, în stadiu inoperabil

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România atrage atenția cu privire la situația dramatică din țara noastră în ceea ce privește accesul pacienților diagnosticați cu cancer pulmonar la terapii inovatoare. În România, 75% din totalul cazurilor diagnosticate cu această boală sunt identificate în stadiu inoperabil, această situație limitând drastic șansele de supraviețuire ale pacienților. Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România trage, pe această cale, un semnal de alarmă în contextul în care, la nivel mondial, luna noiembrie este dedicată acțiunilor de informare despre cancerul pulmonar, afecțiune care cauzează cel mai mare număr de decese la nivel mondial – peste un milion de oameni pierd lupta cu această boală, în fiecare an.

Cancerul pulmonar se situează pe primul loc în România, atât ca număr de cazuri, cât și ca număr de decese în rândul bărbaților și devine o cauză frecventă de mortalitate în rândul femeilor, situându-se pe locul 4, după cancerul de sân, cancerul de col uterin și cancerul colorectal. De altfel, în țara noastră sunt diagnosticate, în fiecare an, 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar.

Conform studiilor de specialitate, rata de supraviețuire a pacienților diagnosticați cu această boală este extrem de redusă, 5 ani pentru cei în stadiu avansat, șansele de supraviețuire sunt de aproximativ 18%, în timp ce, pentru pacienții care suferă de cancere pulmonare metastazate, în stadiu foarte avansat, rata de supraviețuire este estimată la numai 2%.

“În lipsa unor campanii de informare pentru populația aflată la risc, 3 din 4 cazuri noi înregistrate pentru această boală, în țara noastră, sunt descoperite într-un stadiu inoperabil. Accesul încă întârziat la terapii inovatoare care pot dubla șansele de supraviețuire condamnă la moarte sigură și discriminează pacienții cu această boală. Deși cancerul pulmonar este cel mai răspândit tip de cancer în țara noastră și provoacă cel mai mare număr de decese, anual, în cazul bărbaților, autoritățile competente întârzie să ia măsuri pentru a oferi pacienților o șansă la viață. Cancerul pulmonar ar trebui privit ca o problemă urgentă de sănătate publică în România. Fiecare zi care amână luarea unor decizii în acest sens scurtează viața a mii de pacienți, pentru că fără tratament adecvat majoritatea acestora cedează în primul an de la diagnostic”, a declarat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel