miercuri, iunie 7, 2023

Statistici îngrijorătoare: boala creierului care își va dubla numărul de pacienți în următorii ani. În România sunt deja 72.000 de persoane diagnosticate. Simptomele pe care trebuie să le cunoști!

Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva bolii Parkinson, Asociația Bolnavilor de Parkinson „Sufletul Lalelelor”, Asociația de Luptă Împotriva Bolii Parkinson și Asociația „Mai puternici decât boala Parkinson” lansează campania națională de conștientizare „Înțelege Parkinson”, cu mesajul – Recunoaște semnele bolii Parkinson – T.R.A.P. [Tremor, Rigiditate, Akinezie, Postura]. Caută un neurolog! și platforma de informare intelegeParkinson.ro.

Te-ar mai interesa: Atacul de cord poate afecta creierul? Medicii neur...

Proiectul este sprijinit de Societatea de Neurologie din România.

Boala Parkinson afectează peste 6,2 milioane de oameni în lume, dintre care 1,2 milioane sunt în Europa, ceea ce arată că boala Parkinson este a doua ca incidență după boala Alzheimer și în același timp, este afecțiunea cu cea mai mare creștere la nivel global.

Ce este boala Parkinson?

Boala Parkinson este o tulburare progresivă care afectează sistemul nervos și părțile corpului controlate de nervi. Simptomele încep încet. Primul simptom poate fi un tremor abia vizibil într-o singură mână. Tremorurile sunt frecvente, dar tulburarea poate provoca, de asemenea, rigiditate sau încetinirea mișcării.

Te-ar mai interesa: Spune NU osteoporozei! 6 moduri de a îmbunătăți de...

În stadiile incipiente ale bolii Parkinson, fața ta poate prezenta puțină sau deloc expresie. Este posibil ca brațele tale să nu se balanseze când mergi. Vorbirea poate deveni moale sau neclară. Simptomele bolii Parkinson se agravează pe măsură ce starea progresează în timp.

Deși boala Parkinson nu poate fi vindecată, medicamentele îți pot îmbunătăți semnificativ simptomele. Ocazional, medicul dumneavoastră vă poate sugera o intervenție chirurgicală pentru a regla anumite regiuni ale creierului și pentru a vă îmbunătăți simptomele.

Te-ar mai interesa: Dr. Mihaela Bilic: Aveți grijă cu cerealele! Ni se...

Semnele și simptomele bolii Parkinson

Semnele și simptomele bolii Parkinson pot fi diferite pentru fiecare. Semnele timpurii pot fi ușoare și pot trece neobservate. Simptomele încep adesea pe o parte a corpului și de obicei rămân mai grave pe acea parte, chiar și după ce simptomele încep să afecteze membrele de ambele părți.

Semnele și simptomele Parkinson pot include:

  • Tremor. Un tremur, sau tremurat ritmic, începe de obicei la un membru, adesea mâna sau degete. Vă puteți freca degetul mare și arătător înainte și înapoi. Acest lucru este cunoscut sub numele de tremor de rulare a pastilelor. Mâna îți poate tremura când este în repaus. Tremuratul poate scădea atunci când efectuați sarcini.
  • Mișcarea încetinită (bradikinezie). În timp, boala Parkinson vă poate încetini mișcarea, făcând sarcinile simple dificile și consumatoare de timp. Pașii tăi pot deveni mai scurti când mergi. Poate fi dificil să te ridici de pe scaun. Puteți trage sau împletici picioarele în timp ce încercați să mergeți.
  • Mușchii rigizi. Rigiditatea musculară poate apărea în orice parte a corpului. Muschii rigidi pot fi durerosi si iti pot limita gama de miscare.
  • Poziție și echilibru afectate. Postura ta poate deveni aplecată. Sau puteți cădea sau aveți probleme de echilibru ca urmare a bolii Parkinson.
  • Pierderea mișcărilor automate. Este posibil să aveți o scădere a capacității de a efectua mișcări inconștiente, inclusiv să clipiți, să zâmbiți sau să vă balansați brațele atunci când mergeți.
  • Schimbări de vorbire. Puteți vorbi încet, rapid, insultați sau ezitați înainte de a vorbi. Discursul dvs. poate fi mai mult monoton decât să aibă modele de vorbire obișnuite.
  • Schimbări de scriere. Poate deveni greu să scrii, iar scrisul tău poate părea mic.

72.000 de pacienți diagnosticați cu Parkinson, printre care 8.100 în București

În România, statisticile oficiale indică 72.000 de pacienți diagnosticați cu această afecțiune neuro-degenerativă progresivă clinic, dintre care 8.100 în București.

Te-ar mai interesa: Testul creierului. Îți arată dacă ai probleme cu m...

Cercetările recente indică faptul că numărul pacienților se va dubla până în 2030.

„Simptomele bolii Parkinson sunt variate, ceea ce face ca deseori aceasta să fie confundată cu alte afecțiuni, iar diagnosticul să fie pus cu întârziere. Boala Parkinson are peste 40 de simptome și afectează în special mișcările corpului, iar pacienții sunt diagnosticați, în medie, la jurul vârstei de 60 de ani. Tulburările de mișcare apar în stadiul 3 al bolii, însă aceasta se dezvoltă încet și primele leziuni pot apărea chiar și cu 20 de ani înainte de primele semne”, transmit organizatorii proiectului, citați de Mediafax.

Te-ar mai interesa: Profesorul Mircea Beuran: Aceasta este cea mai bun...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private