Sari la conținut

Steatoza hepatică. Prin ce modificări trece ficatul în timpul acestei boli

Steatoza hepatică. Prin ce modificări trece ficatul în timpul acestei boli

Mulți pacienți diagnosticați cu steatoza hepatica sunt asimptomatici, deși la o abordare mai atenta, mulți dintre aceștia descriu simptome nespecifice ca oboseală, stare generală influențată, jenă sau dureri în hipocondrul drept.

În acest context, cei care află că sunt bolnavi de steatoza se întreabă dacă boala se vindecă.

Potrivit medicilor, steatoza hepatică este un fenomen comun la persoanele în vârstă. Cel mai adesea însoțind procesul de îmbătrânire, totuși, în ultima vreme, steatoza hepatică este tipică și pentru persoanele tinere și chiar și fără o greutate excesivă însoțitoare.

Când apare steatoza hepatică?

Steatoza este o boală care apare atunci când în interiorul ficatului se formează țesut gras în locul țesutului hepatic, care nu îndeplinește funcția ficatului și care diferă de țesutul hepatic prin densitatea sa ridicată. În cazul steatozei, cantitatea de ficat sănătos scade treptat și, în timp, partea sănătoasă rămasă nu va putea susține funcțiile vitale ale organismului. Acest stadiu al bolii se numește ciroză și este dificil de tratat.


Cauzele manifestării afecțiunii

  • Ceea ce complică lucrurile este faptul că ficatul nu provoacă durere și chiar dacă este grav afectat, pacientul nu are niciun simptom, cu excepția, poate, a unei senzații de greutate în partea dreaptă a stomacului.
  • Cel mai adesea, steatoza, ca și alte patologii hepatice, este cauzată de o creștere a dimensiunii ficatului și de disconfort în subcavitatea dreaptă.
  • Cea mai răspândită cauză care afectează ficatul este o dietă nesănătoasă și un stil de viață sedentar. Și aceasta este o mare greșeală. Steatoza nu este cauzată de un stil de viață incorect, ci de modificări hormonale și metabolice. Aceasta este o boală care, pe lângă corectarea stilului de viață, a dietei și a activității fizice, necesită și o monitorizare de către un hepatolog și endocrinolog.

Ca în cazul oricărei boli hepatice care deteriorează ficatul și poate duce la ciroză, steatoza poate fi tratată doar cu medicamente care acționează asupra cauzei bolii. Steatoza este cauzată de tulburări metabolice și hormonale care modifică structura țesutului hepatic.

Obezitatea internă a ficatului este întotdeauna însoțită de un aport anormal de grăsime și în pancreas, inimă, vasele de sânge și rinichi. Această boală sistemică, care pune în pericol viața, se numește sindrom metabolic.

Ce specialist tratează boala?

Sindromul metabolic este tratat de un hepatolog împreună cu un endocrinolog, tratând atât cauza, cât și efectul bolii, steatoza. Tratamentul duce întotdeauna la recuperare dacă este administrat la timp. În plus față de corectarea medicamentoasă a tulburărilor metabolice, complexul de tratament include recomandări pentru o dietă adecvată și activitate fizică.

Dificultatea tratamentului constă în faptul că o parte din succesul tratamentului depinde de comportamentul pacientului. Acestea este un motiv pentru care este atât de important ca pacientul să fie informat în mod serios și să fie dispus să obțină rezultate.

Atunci când te întrebi dacă steatoza hepatică se vindecă trebuie să știi cum are loc o examinare pentru identificarea bolii. Astfel, pentru a prescrie un tratament pentru steatoza hepatică, medicul trebuie să efectueze o examinare pentru a determina gradul de afectare a ficatului și gravitatea sindromului metabolic.

Aparatele cu un senzor suplimentar de evaluare a steatozei permite nu numai să cuantifice țesutul adipos din ficat prin gradul de steatoză de la 0 la 3, ci și să măsoare rezultatul tratamentului, potrivit BZI.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel