Sari la conținut

Știai că geamurile de termopan se reglează vară/iarnă? Cum îți poți menține casa mai călduroasă și facturile mai mici cu acest truc simplu?

Aveați geamuri de termopan? Știați că ele pot fi reglate în funcție de anotimp: vară sau iarnă? Odată cu schimbarea anotimpurilor, reglarea ferestrelor trebuie făcută în regim de iarnă sau de vară. Pe măsură ce trece timpul, ferestrele cu geam termopan se lasă şi au nevoie de intervenţie pentru a nu se degrada.

Dacă ați observat că ferestrele nu se mai închid ca şi atunci când au fost montate şi că se simte curent în jurul lor, înseamnă că au nevoie să fie reglate. Ceea ce trebuie făcut este reglarea bulbilor de închidere care se găsesc pe marginea ferestrei cu cheia hexagonală sau cu șurubelnița dreaptă până când se remediază problema. În acest fel, se va regla presiunea.

Este recomandată această operațiune la toate geamurile pentru a ne asigura că toate funcționează bine. Închiderea corectă și ușoară nu poate fi realizată în cazul în care apare această presiune pe garnitură. Dacă nu este realizat acest reglaj, vă puteți confrunta cu pierderi de căldură prin pătrunderea curenților de aer rece în locuință, lucru care duce la creșterea facturilor la întreținere.

La fel ca în cazul geamurilor termopan cu deschidere clasică, și cele oscilobatante (ferestre cu deschidere dublã, pe orizontal şi vertical) au aceeași nevoie de reglaj.

De ce este necesară pregătirea geamurilor termopan pentru iarnă?

În primul rând, este important să înțelegem de ce este necesară pregătirea geamurilor termopan pentru sezonul rece. Din cauza diferențelor de temperatură între interior și exterior, pe geamurile termopan se va observa efectul de condens, care apare doar pe suprafața celor mai reci locuri.

În plus, dacă observați curenți de aer intrând în casă, dacă geamul pare că nu mai izolează fonic la fel de bine ca la început sau observați că se închid mai greu, acestea sunt semne că trebuie luate anumite măsuri pentru pregătirea și reglarea acestora, cu atât mai mult dacă se apropie iarna. Aceste probleme survin odată cu trecerea timpului, deoarece ramele geamurilor nu mai păstrează unghiul normal din cauza greutății și se vor închide mult mai greu.

Dacă ignorăm aceste semne și nu luăm măsuri cât mai rapid, problemele nu doar că vor persista, însă se poate ajunge până în punctul în care vor trebui schimbate parțial sau integral.

Cum se reglează geamurile termopan pentru iarnă?

În momentul în care instalatorii montează geamurile, le lasă în aşa-zisa poziţie „neutră”. Pentru a le pregăti de sezonul rece, ai nevoie de o cheie imbus, de mărimea 4. Iată ce paşi ai de făcut pentru reglare la un geam termopan:

  • Uită-te cu atenţie la geam. Pe marginea lui sunt marcajele specifice pentru toate balamalele;
  • Răsuceşte fiecare balama, cu ajutorul cheii imbus, dinspre garnitură de cauciuc înspre camera.
  • Atunci o să observi că geamul se depărtează puţin de rama, putând apărea chiar şi o mică crăpătură. Aceea e poziţia optimă a geamului pentru iarnă, dar şi pentru deschiderea facilă a lui.
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel