Sari la conținut

Știai că inima frântă te poate ucide? Află totul despre cardiomiopatia Takotsubo: cine este expus sindromului inimii frânte

Inima frântă este o afecțiune reală, care imită un atac de cord din cauza factorilor de stres emoțional brusc pe care îi aduce. Sindromul, cunoscut și sub numele de cardiomiopatie Takotsubo, este o afecțiune temporară și poate fi inversată la majoritatea oamenilor.

Cercetătorii din domeniul sănătății spun că sindromul inimii frânte este provocat fie de situații stresante și de emoții extreme, fie declanșat de o boală fizică gravă sau de o intervenție chirurgicală.

Tipuri de sindrom de inima frântă

Potrivit medicilor, spre deosebire de un atac de cord, sindromul inimii frânte apare atunci când un factor de stres brusc, care este fie fizic, fie emoțional, face ca mușchiul inimii să slăbească rapid.

În afară de cardiomiopatia Takotsubo, sindromul este cunoscut și ca sindrom de balonare apical, sindrom Gebrochenes-Herz sau cardiomiopatie de stres.

Diferitele tipuri de sindrom sunt:

 • Apical, care este cel mai frecvent tip, formează cel puțin 80 la sută din cazuri.
 • Tipul ventricular mijlociu afectează numai secțiunea mijlocie a ventriculilor din inimă, în timp ce secțiunile de mai sus și de dedesubt funcționează la maximum posibil.
 • Bazalul este foarte asemănător cu ventriculul mijlociu, unde zona afectată arată ca un inel sau centură, dar este mai sus. Este un tip foarte rar și reprezintă aproape 2% din cazuri.
 • Focal este cel mai rar tip de sindrom care reprezintă doar 1% din cazuri, deoarece implică o zonă mult mai mică decât celelalte tipuri.

Cine este expus riscului unei cardiomiopatiei Takotsubo

Experții consideră că, în majoritatea cazurilor, oamenii nici măcar nu ajung să știe că suferă de această afecțiune, deoarece, în ciuda simptomelor, nu vizitează medicii.

Sindromul inimii frânte afectează mai ales femeile, care reprezintă aproximativ 88% din cazurile raportate. Medicii spun că majoritatea pacientelor sunt în postmenopauză și asta se întâmplă din cauza hormonului estrogen care protejează inima împotriva oricăror efecte nocive ale hormonilor pe care corpul dumneavoastră îi eliberează ca răspuns la stres.

Pe măsură ce nivelul de estrogen scade odată cu vârsta, femeile devin mai susceptibile la stresul brusc.

Sunteți predispus la efectele sindromului, dacă sunteți:

 • Femeie
 • Aveți peste 50 de ani
 • Aveți o tulburare psihiatrică precum anxietatea sau depresia
 • Ați avut o tulburare neurologică, cum ar fi convulsii sau un accident vascular cerebral

Cauzele sindromului inimii frânte

Unele dintre cauzele sindromului inimii frânte includ evenimente intense, fizice sau emoționale. Orice lucru care provoacă un răspuns emoțional puternic poate declanșa afecțiunea.

Exemplele includ:

 • Boală bruscă, cum ar fi un atac de astm sau Covid-19
 • Operație majoră
 • Fractură bruscă
 • Moartea unei persoane dragi sau altă pierdere

Tratament pentru inima frântă

Potrivit Harvard Health, nu există un tratament standard pentru acest sindrom și depinde de severitatea simptomelor.

Medicii recomandă adesea medicamente standard pentru insuficiența cardiacă, cum ar fi beta-blocante, inhibitori ECA și diuretice.

Experții spun că beta-blocantele pot fi continuate pe termen nelimitat pentru a ajuta la prevenirea recidivei prin reducerea efectelor adrenalinei și a altor hormoni de stres.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel