Sari la conținut

Stomacul îți transmite aceste semne? Nu le ignora! Ceva nu este în regulă

Sistemul digestiv îndeplinește una dintre cele mai importante și fundamentale funcții pentru buna funcționare a organismului nostru: procesarea nutrienților pentru a profita de ceea ce avem nevoie și eliminarea a ceea ce nu avem nevoie.

Nu ignora aceste simptome!

Din același motiv, este și un sistem capabil să ne trimită semnale atunci când nu funcționează corect. Cum face? Ei bine, despre asta vorbim acum.

Potrivit Health, după cum a explicat specialistul în aparatul digestiv Diego Sánchez Muñoz, o problemă la nivelul esofagului – tubul prin care alimentele trec din gură în stomac – se va manifesta prin dificultăți la înghițire (disfagie) sau regurgitare a conținutului stomacului, provocând reflux gastroesofagian și manifestându-se în primul rând ca arsuri la stomac.

Dacă ne plasăm în stomac – care este, în principiu, responsabil pentru „zdrobirea” alimentelor și amestecarea lor cu acid pentru ca digestia ulterioară a acestuia să fie mai ușoară – pot apărea întârzieri în golirea gastrică care pot provoca balonare, senzație de plenitudine, greață, vărsături, lipsa poftei de mancare.

Pe de altă parte, un exces de acid la acest nivel poate provoca gastrită sau ulcere, care de obicei se manifestă ca durere la care pacientul se referă ca fiind localizată în epigastru.

La nivelul intestinului subțire modificările procesului de digestie și descompunere a alimentelor în nutrienți mai mici sunt multiple și provoacă balonare, gaze și alterarea obiceiului intestinal, printre altele. Când vine vorba desrpre colon, modificările obiceiurilor intestinale, cum ar fi diareea sau constipația, ar putea indica o tulburare la acest nivel.

Semne mai puțin evidente care ne pot alerta

Pentru medic, însă, există și alte semne mai puțin evidente care ne pot alerta că ceva nu este în regulă cu stomacul.

„Este curios că timp de mulți ani, când nu existau mijloace de diagnosticare, problemele gastrointestinale erau asociate cu tulburări de dispoziție.

Astfel, dacă un pacient era trist, deprimat sau iritabil, cea mai probabilă cauză a fost prezența unui ulcer gastroduodenal”, comentează specialistul.

„Cu această anecdotă vreau să mă concentrez pe faptul că simptomele extradigestive pot fi legate de tulburări gastro-intestinale”.

În acest grup am putea include simptome precum pierderea în greutate, care, deși se poate datora multor cauze diferite, este văzută în primul rând ca o problemă digestivă. Oboseala, iritabilitatea, tulburările de somn sau schimbările de dispoziție pot fi, de asemenea, legate de probleme digestive.

„De fapt, există ceea ce numim o axă intestin-creier prin care modificările microbiotei și permeabilitatea intestinului subțire determină secretarea hormonilor și mediatorilor celulari la nivelul creierului, mulți dintre ei promotori ai stresului, care, printr-un cerc vicios, perpetuează problema la nivel intestinal”, exprimă fondatorul și directorul IDI-Instituto Digestivo.

Pe de altă parte, medicul adaugă că prezența cefaleei la pacienții cu anumite intoleranțe alimentare, sau a durerilor musculare și articulare la pacienții cu patologie digestivă funcțională, nu este neobișnuită, relaționând astfel două patologii la fel de frecvente în populația generală precum Sindromul de Colon iritabil și fibromialgie.

Anemia ar fi, de asemenea, un alt simptom foarte frecvent care face necesară în primul rând excluderea patologiei digestive.

Care sunt pașii pe care trebuie să-i facem atunci când detectăm sau intuim că ceva nu merge bine?

„În general, pacientul realizează de obicei că ceva la nivelul sistemului digestiv nu funcționează bine, deoarece este de obicei o simptomatologie izbitoare. Atunci când pacientul merge la medic specialist, pe lângă ghidarea istoricului clinic în funcție de intensitatea, localizarea și timpul de evoluție a simptomelor, se începe de obicei un studiu care include diverse analize complementare.

Printre aceste teste fundamentale pentru diagnostic, medicul menționează ecografie abdominală „care oferă informații foarte valoroase și precise despre parcient, deci este un lucru care se realizează cu cea mai mare frecvență”. În plus, alte două teste complementare prin excelență sunt examinările endoscopice, atât endoscopia orală, cât și colonoscopia.

„Sunt explorări care permit vizualizarea directă atât a tractului digestiv superior, cât și a celui inferior, permițând, de asemenea, prelevarea de probe pentru studiu microscopic și chiar tratamentul endoscopic al rezecției leziunilor, cum ar fi, de exemplu, polipii din colon. Sunt analize absolut nedureroase, deoarece se fac de obicei sub sedare, și în ambulatoriu, iar pacientul nu are nevoie de internare în marea majoritate a cazurilor”, explică expertul.

La acestea ar trebui adăugate analize precum testul de respirație, „care ne ajută să detectăm atât infecția cu Helicobacter pylori, care este o bacterie care colonizează foarte frecvent stomacul uman, cât și să depistam intoleranțe la zaharuri precum lactoza, fructoza. , zaharoză… Aceste teste de respirație sunt folosite și pentru a depista excesul bacterian, care nu este altceva decât un „dezechilibru” în microbiota intestinală capabilă să provoace simptome menținute în timp”.

Prevenția, cea mai bună armă

Desigur, prevenția este mai bună și medicul insistă că dacă sistemul nostru digestiv este reglat, șansele ca toate aceste probleme să apară vor fi minimizate.

Pentru aceasta, recomandă o dietă moderată, cu alimente proaspete și de calitate, evitând aporturile abundente și hipercalorice, evitând obiceiurile toxice ale stilului de viață (tutun, alcool în exces…) și exercițiile fizice.

În sfârșit, adaugă: „a fi fericit, a ne odihni bine și a avea o viață plină sunt garanții ale bunei funcționări, nu doar a sistemului nostru digestiv, ci a întregului organism în general”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel