Sari la conținut

Stoparea utilizării în Europa a medicamentului Ozempic pentru slăbit. Reacţii adverse periculoase

slabire rapida
sursa foto: arhiva doctorul zilei
reacţii adverse periculoase

Din cuprinsul articolului

Belgia a decis să interzică temporar utilizarea medicamentului pentru diabet, Ozempic, ca tratament pentru pierderea în greutate, pe fondul unei penurii în farmacii. La rândul său, Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Germania ia în considerare interzicerea exportului medicamentului, pe fondul penuriei din Europa.

Ozempic este aprobat pentru tratarea diabetului zaharat de tip 2, dar a fost din ce în ce mai des prescris „off-label” pentru a trata pierderea în greutate, deoarece are același ingredient activ ca și medicamentul anti-obezitate extrem de popular și rar, Wegovy, al aceluiaș producător danez de medicamente, Novo Nordisk.

În Marea Britanie, medicii, inclusiv farmaciile private online, au primit ordin să nu mai prescrie Ozempic persoanelor care nu au diabet zaharat de tip 2 cât mai curând posibil. De asemenea, li s-a interzis să înceapă tratamentul cu acest medicament la noi pacienți cu diabet zaharat de tip 2 atât timp cât durează penuria.

Luna trecută, agenția federală belgiană pentru medicamente a recomandat medicilor și farmaciștilor să prescrie Ozempic doar pacienților diabetici, din cauza creșterii cererii. Disponibilitatea limitată a medicamentului va dura până în iunie 2024, potrivit agenției belgiene.

ozempic
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Penurie în farmaciile din Europa

Utilizarea Ozempic pentru pierderea în greutate a provocat penurii în întreaga Europă. Marea Britanie și Belgia au interzis temporar utilizarea acestuia pentru pierderea în greutate pentru a asigura disponibilitatea pentru diabetici.

Lansarea de către Novo a medicamentului pentru pierderea în greutate Wegovy, o versiune cu doză mare de Ozempic, în Marea Britanie, Germania, Norvegia și Danemarca, nu a reușit până acum să tempereze nebunia pentru Ozempic, deoarece volumele de Wegovy au fost limitate din cauza blocajelor de producție.

Grupul farmaceutic danez, care a alocat 6 miliarde de dolari pentru a stimula producția în Danemarca, a declarat săptămâna trecută că industria este departe de a putea produce suficiente medicamente pentru pierderea în greutate pentru a satisface cererea globală.

Ozempic, aprobat pentru prima dată de FDA în 2017, este un medicament nou care ajută persoanele cu diabet de tip 2 să își controleze nivelul de zahăr din sânge.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: