duminică, octombrie 2, 2022

Tulburările somatoforme sunt boli mentale caracterizate prin simptome corporale pentru care nu există cauze organice și de aceea, nu pot fi explicate ca o problemă medicală. Specialiștii spun că acestea apar fie din pricina unor situații de viață familiale, fie profesionale, fie din vina unor traume tardive sau timpurii.

Sunt studii care spun că stresul, evenimentele traumatizante, suferința intensă tristețea, anxietatea duc la apariția îmbolnăvirii. În literatura de specialitate există  cinci tulburări somatoforme specifice: tulburarea de somatizare, tulburarea de conversie, hipohondriaza, tulburarea dismorfică corporala, tulburarea algică.

Te-ar mai interesa: Alimentul consumat zilnic de români, adevărată otr...

Datele statistice arată că 5% din populația feminină și 1% din cea masculină suferă pe glob de un tip de tulburare somatică. Acestea apar de regulă înainte de 30 de ani, iar persoana în cauză face o mulțime de investigații medicale deși fizic nu are nicio problemă.

Psihologii susțin că anumite boli, atât fizice, cât și mentale sunt influențate de alegeri sau obiceiuri greșite. De cele mai multe ori persoanele afectate nu sunt conștiente sau neglijează ceea ce li se întâmplă. Majoritatea problemelor pot să fie evitate dacă persoană va gândi pozitiv, își schimbă stilul de viață sau chiar jobul.

Te-ar mai interesa: Părintele Calistrat și-a spus părerea despre cazul...

Tulburările somatoforme sunt asociate cu alte afecțiuni fizice: depresia majoră, tulburări de anxietate, alcool, abuz de droguri.

Care sunt principalele simptome:

Simptomele cuprind mai multe organe și se manifestă prin: dureri apărute în zone diferite – cap, abdomen, spate, articulații, piept, sunt și probleme neurologice, dar și tulburări gastro-intestinale – greață. Pot să apară și simptome sexuale: disfuncție erectilă/ejaculatorie, menstruație neregulată, sângerare menstruală excesivă.

Te-ar mai interesa: Declarații controversate a unui ministru român: „D...

Tulburarea dismorfică a corpului – dismorfofobia:

De regulă, nu este diagnosticată, deși este des întâlnită și din păcate afectează grav partea emoțională, psihicul persoanei în cauză. Pacientul evită tratamentul medicului sau al psihologului și apelează la medicul de chirurgie plastică, spun specialiștii.  Dismorfofobia este dată de o preocupare excesivă pentru un defect  imaginar al corpului. Mai exact de anumite trăsături faciale, nas mare sau coroiat, imperfecțiuni ale tenului, riduri, acnee, vergeturi, greutate corporală, toate acestea fiind nerelevante pentru familie sau cei din jurul pacientului. Dar pacientul se simte trist, anxios, depresiv. Datele statistice arată că 3% din populația globului este afectată de această tulburare.

Te-ar mai interesa: Monica Pop: ”Orice om are celule canceroase în sân...

Tulburarea de conversie – isteria:

Bolnavul are simptome neurologice, fără un substrat anatomic neurologic. Mulți spun că la începutul secolului XX boala a dispărut, însă alții susțin că este în continuare prezentă.

Hipohondriaza sau ipohondria:

Este frica de mare intensitate care se manifestă pe termen lung, anxietatea pe care o persoană o simte din pricina gândurilor că este grav bolnav, că va muri. Mai exact, cel afectat este sigur că are o anumită boală, doar dacă citește de exemplu, un articol despre o anumită boală. Astfel de bolnavi trebuie să meargă la medic, să-și facă analize și să primească asigurări de la specialist că este clinic sănătos, pentru a scăpa de obsesia sa.

Te-ar mai interesa: Rică Răducanu internat de urgență în spital. Probl...

Tulburarea algică:

Este o tulburare care se manifestă prin durere fizică destul de serioasă. Durerea are un impact negativ asupra calității vieții pacientului, iar specialiștii spun factorii psihologici sunt deosebiți de importanți în debutul, severitatea, sau persistenţa durerii. Persoana în cauză are nevoie de un psiholog pentru a scăpa de această tulburare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private