joi, octombrie 1, 2020

Stresul. Peste tot auzim că stresul este inamicul principal al sănătății unui individ. Și toți medicii și psihologii susțin că trebuie să diminuăm nivelul stresului din corp dacă vrem să fim sănătoși. Ușor de spus, greu de făcut! 

Specialiștii definesc stresul ca pe o presiune care ne împiedică să fim noi, să ne ducem la bun sfârșit activitățile. Mai mult, acesta ne împinge spre stări anxioase sau mai rău, spre depresie. Realitatea este că stresul astăzi are mai degrabă un sens negativ. Aceasta apare ori de câte ori încercăm să facem față unei situații noi. Practic, în fața necunoscutului organismul nostru poate să răspundă prin stres.

Citește și:

Psihologii susțin că există două tipuri principale de stres: stresul cronic și stresul acut. Cel cronic devine practic permanent, însă cel acut are o durată mai mică de maximum o lună.

Iată cum afectează stresul starea de sănătatea a omului:  

  • Apar boli cardiovasculare,
  • Boli inflamatorii,
  • Crește tensiunea,
  • Apar afecțiunile gastrointestinale,
  • Sistemul imunitar devine sensibil și persoană în cauză va răci mult mai des.
  • Crește riscul de infecții.
  • Este accelerat procesul de îmbătrânire prematură.
  • Există stări de anxietate, iritabilitate, depresie.

Citește și:

Mai mult, în cazul pacienților cu diabet zaharat, stresul crește nivelul zahărului din sânge. Cei cu astm pot să aibă un număr crescut de crize. Practic, spun psihologii, toate organele și sistemele organismului sunt afectate. Iar pacienții cu boli cronice vor resimți o acutizare a problemelor de fond.

Nu în ultimul rând, persoana stresată va fuma mult, va avea tendința de a consuma zilnic cantități mari de alcool. Există riscul de a dezvolta depresie, anxietate generalizată.

Care sunt cauzele stresului:

Citește și:

Este dificil de spus care sunt acestea, deoarece stresul este o reacție individualizată. Practic fiecare individ are motivele și cauzele sale, personale. Însă există anumite surse de stres. Mai exact, acestea sunt: mediul în care trăim, aglomerația orașului în care locuiești, oboseală cronică, muncă excesivă, lipsa odihnei și a somnului suficient. Dar există și factori interni care țin exclusiv de persoana în cauză. Stresul determinat de factori interni este stresul pe care persoana și-l provoacă atunci când se îngrijorează prea mult în fața unei situații, a unui eveniment. Este un tip de stres care este adesea asociat cu anxietatea.

Atenție! Indiferent de cauza stresului sau de factorii care l-au declanșat mergi la un specialist care să te ajute să îl diminuezi. În caz contrar, organismul tău este posibil să ajungă la o stare generalizată de epuizare: fizică și psihică.

Parteneri