Sari la conținut

Stresul psihologic sub-cronic afectează fertilitatea masculină. Studiul explică legătura dintre  stres și bunăstarea reproductivă

depresie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum sa ajuti o persona care sufera de depresie

Un ultim studiu al BHU Central University a constatat că stresul psihologic sub-cronic afectează negativ fertilitatea masculină.

Anterior, cercetările au arătat că o criză globală a sănătății reproductive masculine este indicată de dovezile unei scăderi a numărului de spermatozoizi și o creștere a anomaliilor sistemului reproducător masculin. Cu toate acestea, mulți factori necunoscuți reprezintă aproape 50% din cazuri.

Acum, cercetătorii au venit cu această descoperire interesantă. Diverse studii științifice au sugerat că în ultimii ani, stilul de viață modificat, inclusiv stresul psihologic, nutriția, dieta, activitatea fizică, consumul de cofeină și temperatura scrotală ridicată contribuie semnificativ la dezvoltarea infertilității și impotenței.

Stresul psihologic sub-cronic afectează fertilitatea masculină

Relația dintre stres și infertilitate a fost dezbătută de ani de zile, o serie de studii fiind efectuate în întreaga lume. Cercetătorii BHU au venit cu o descoperire interesantă. Cercetătorii au efectuat un studiu pentru a urmări stresul psihologic subcronic și impactul acestuia asupra fertilității masculine.

Studiul efectuat pe șobolani a descoperit că șobolanii adulți, care au fost supuși stresului, au dezvoltat simptome care ar putea afecta negativ fertilitatea. Echipa de cercetare a expus șobolanii la stres sub-cronic timp de 1,5 până la 3 ore în fiecare zi timp de 30 de zile și a măsurat calitatea și cantitatea spermatozoizilor. Cercetătorii au observat că a existat o deteriorare severă a producției zilnice de spermă.

Raghav Kumar Mishra, Departamentul de Zoologie, Institutul de Științe și Anupam Yadav, care își urmează doctoratul sub îndrumarea lui Mishra, au făcut această cercetare. De asemenea, au găsit anomalii morfologice sau structurale în spermatozoizi.

  • Mai exact, spermatozoizii epididimali (spermatozoizii stocați și maturați într-una dintre structurile accesorii reproductive masculine numite epididim) au fost afectați negativ de expunerea la stres.
  • Morfologia normală a spermatozoizilor conține trei părți care sunt numite cap, gât și coadă. Studiul a descoperit anomalii în structura de bază a spermatozoizilor cu frecvența spermatozoizilor cu anomalii ale cozii mai mare decât cea a spermatozoizilor cu anomalii ale capului.
  • Potrivit lui Mishra, organizarea structurală internă a testiculului, supus stresului, a fost găsită și ea alterată. Această expunere a afectat negativ producția zilnică de spermă testiculară prin perturbarea cineticii celulelor germinale meiotice și post-meiotice (procesele implicate în formarea spermatozoizilor din celulele germinale) în testicul.
  • Stresul a perturbat, de asemenea, sinteza hormonilor masculini (testosteron) și a crescut stresul oxidativ (dezechilibrul dintre moleculele dăunătoare și enzimele antioxidante) în testicul.

Studiul explică legătura dintre  stres și bunăstarea reproductivă

Aceasta este una dintre puținele lucrări detaliate care studiază relația dintre stresul subcronic și efectul acestuia asupra sănătății reproductive masculine.

Mishra a spus că studiul ar putea deschide calea pentru noi domenii de analiză în ceea ce privește stresul psihologic și bunăstarea reproductivă. Descoperirile studiului au fost publicate în revista de renume mondial de fiziologie reproductivă masculină – Andrologia.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel