Sari la conținut

Strigătul disperat al unei pensionare: Nu mă ajung cu pensia. Îmi iau strictul necesar: un kilogram de carne şi un carton de ouă

probleme cu pensii
Sursă foto: Playtech
pensionarii nu si-au primit banii înainte de Paște

Până când va intra în vigoare noua lege a pensiilor, unii pensionari se plâng că, după mulți ani de muncă, venitul lor e prea mic. Fac împrumuturi la Casele de Ajutor Reciproc împrumut pentru Paşte şi medicamente.

De exemplu, Ioana Melintescu primeşte lunar doar 1.600 de lei pe lună, după 38 de ani de muncă. Femeia se plânge că banii nu îi ajung nici măcar pentru achitarea facturilor sau plata medicamentelor.

pensie mică
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Din acest motiv, ajunge să se împrumute des de la Casa de Ajutor Reciproc. Acum, înainte de sărbători, a făcut un credit de 1.000 de lei ca să își cumpere bucate tradiționale pentru masa de Paște, potrivit Antena 3 CNN.

„Îmi iau şi eu strictul necesar: un kilogram de carne de miel, un carton de ouă.Nu mă ajung cu pensia. Facturile, nu mai zic.. că am plătit deschiderea la gaze şi am dat 10 milioane. Sunt disperată! Mulţumesc lui Dumnezeu că mai avem Omenia aici şi ne mai ajută cu împrumuturi”, spune Ioana Melintescu, pensionară.

 Pentru a putea lua un credit, seniorii trebuie să îşi facă un fond de contribuţii unde să cotizeze cu 1% din valoarea pensiei, pentru că spre deosebire de bănci, împrumuturile la CAR-uri sunt finanţate tot din banii lor.

Fac împrumut pentru Paşte şi medicamente. 1500 de lei (atât a împrumutat – n.r.)”, spune o altă pensionară.

„În perioada Sărbătorilor pascale sunt de regulă în fiecare an mai multe împrumuturi faţă de lunile precedente”, precizează Georgică Bădălău, președinte Casa de Ajutor Reciproc.

Potrivit ultimelor informații furnizate de ministrul Muncii, din septembrie, de când se va aplica noua lege a pensiilor, seniorii vor avea venituri mai mari, în medie, cu 40%.

„Ca valoare nominală ea va creşte, dar şi preţurile vor creşte şi, prin urmare, un pensionar în viitor va continua să piardă putere de cumpărare.

În viitor vom depinde şi de economiile noastre, din această cauză noi trebuie să fim conştienţi că sistemul public de pensii va fi doar un venit de subzistenţă”, atrage atenţia Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel