Sari la conținut

STUDIU: 42% dintre români declară că suferă de alergii

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

42% dintre români declară că suferă de alergii, iar 30% dintre cazuri au fost diagnosticate prin metode medicale. Este concluzia unui studiului „Alergiile în România”, realizat de echipa DataDiggers împreuna cu AREA (Asociația Română de Educație în Alergii). 

Alergiile au un impact major asupra persoanelor afectate, deoarece calitatea vieții lor suferă în permanență, dar și asupra sistemului de sănătate și al societății în general, și generează costuri directe și indirecte semnificative. Răspândirea tot mai mare a alergiilor apare strâns legată de stilul de viață modern, dar deocamdată nu se știe cu exactitate care sunt factorii responsabili.

Alergiile respiratorii, cele mai comune

La nivel personal, de departe cele mai comune sunt alergiile respiratorii. Gradul de răspândire a diferitelor tipuri de alergii este foarte similar printre bărbați și femei.

Alergiile respiratorii sunt cele mai comune și în rândul copiilor. Ierarhia răspândirii diferitelor tipuri de alergii diferă puțin față de cea de la adulți. Acest lucru era de așteptat – alergiile se dezvoltă în timp, iar probabilitatea ca un copil să fie expus la o gamă mai largă de posibili alergeni crește o dată cu vârsta.

Citeşte AICI studiul integral

Concluziile studiului 

🚗 Poluarea a dus la un contact sporit cu diferite substanțe, dintre care multe au ajuns în mediul înconjurător relativ recent.

🌲 Pe de altă parte, astăzi mulți oameni petrec puțin timp în natură, în contact cu mediul înconjurător, deci copiii din ziua de azi au o expunere mai redusă la posibili alergeni (factorii care declanșează reacțiile alergice) de mici, astfel încât organismul să se obișnuiască cu ei și să nu mai înceapă să declanșeze reacții exagerate în prezența lor. 

🧼 Aparent paradoxal, se pare că igiena crescută din lumea modernă contribuie la creșterea numărului de cazuri de persoane alergice, deoarece duce și ea la reducerea expunerii timpurii la potențialii alergeni, care ar ajuta la desensibilizare naturală. 

🍔 Nu în ultimul, rând, schimbarea radicală a obiceiurilor de viață, inclusiv a celor alimentare, a dus la modificarea microbiomului uman (totalitatea microorganismelor care ne populează). 

– Noi am descoperit că estimările EAACI nu sunt deloc exagerate: alergiile sunt foarte răspândite și în România: 42% dintre românii din mediul urban declară că suferă de astfel de afecțiuni; în 30% din cazuri diagnosticul de alergie este confirmat prin metode medicale. 

– Femeile sunt afectate într-o măsură semnificativ mai mare decât bărbații, iar cele mai des întâlnite sunt alergiile respiratorii.

– Doar jumătate dintre români se consideră destul de informați despre alergii. 

– Doar jumătate dintre români au o idee cât de cât clară despre ce este anafilaxia (cea mai severă reacție alergică, ce poate pune viața persoanei afectate în pericol). Și mai puțini (doar 1 din 5) știu să acorde primul ajutor în astfel de situații.

– Marea majoritate (85%) sunt de acord că alergiile sunt afecțiuni serioase. 

– Marea majoritate sunt de părere că viața persoanelor cu alergii este umbrită de pericole care pândesc la tot pasul.

– Zona cea mai deficitară este sprijinul financiar (mai exact, lipsa lui) pentru cei care au alergii sau au în grijă pe cineva cu alergii. 

– O altă zonă importantă în care românii simt că mai este mult de lucru este educația despre alergii – atât educația generală în domeniu, cât și despre cum să te ferești de alergeni, în special.

– Este clar că părinții acordă o atenție mai mare sănătății copiilor și că încearcă să obțină un diagnostic de la un specialist, în timp ce adulții sunt mai puțin stricți în privința asta și sunt dispuși în mai mare măsură să se bazeze pe surse fără pregătire de specialitate (inclusiv să-și pună singuri diagnosticul).

– Majoritatea românilor sunt de părere că este nevoie de consiliere de specialitate pentru cei care suferă de alergii.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel