Sari la conținut

Ce îți provoacă tusea? Medic: așa putem face diferența dacă este inofensivă sau ascunde ceva grav

Inflamația pleurei poate duce la aderarea foilor pleurale
Sursă foto: Getty Images
Pleurizia este o afecțiune care poate afecta serios calitatea vieții pacienților

Există o serie de lucruri care ar putea cauza tusea, iar cunoașterea cauzei te-ar putea ajuta să o tratezi.

Cu diverși factori care contribuie la tuse, de la alergii sezoniere, la viruși, la probleme de sănătate mai grave, poate fi dificil să se determine cauza. Dr. Babak Ashrafi, medic generalist online al Superdrug, a oferit informații valoroase despre diferența dintre simptomele de tuse inofensive și cele dăunătoare.

El a spus: „Înțelegerea tipurilor de tuse vă poate împuternici să luați pașii potriviți pentru sănătatea dumneavoastră. Indiferent dacă este inofensivă sau potențial dăunătoare, puține cunoștințe contribuie în mare măsură la crearea unei ierni sănătoase.”

Infecții virale

Virușii respiratori, cum ar fi răceala sau gripa, sunt vinovați frecventi din spatele tusei, a spus dr. Ashrafi. El a continuat: „Aceste infecții pot irita căile respiratorii și pot duce la tuse persistentă, de obicei sub forma unei tuse uscată, în piept. Unele dintre simptome pot include temperaturi ridicate, oboseală, dureri de cap, dureri în gât și nas înfundat.

Alergii

Alergiile de mediu, cum ar fi polenul și praful, pot declanșa reacții alergice, determinând corpul dumneavoastră să tușească în timp ce încearcă să elibereze căile respiratorii.

Aer uscat

În lunile de iarnă, utilizarea sistemelor de încălzire duce adesea la circulația aerului uscat prin orificiile de ventilație.

Dr. Ashrafi a spus: „Acest aer uscat plus bacteriile din orificiile de aerisire vă pot usca gâtul și căile nazale, provocând tuse. Menținerea nivelurilor optime de umiditate interioară în timpul lunilor de iarnă vă poate ajuta sănătatea respiratorie.”

Sursă foto: Getty Images

Afecțiuni respiratorii cronice

Dacă tusea ține mai mult de câteva săptămâni, poate semnala ceva mai mult, cum ar fi astmul sau bronșita cronică, a spus dr. Ashrafi. El a adăugat: „În acest caz, este recomandat să consultați un medic de familie.

„Consultațiile pot fi primul tău punct de apel, pentru a dezvălui misterele tusei tale.” Dr. Ashrafi a subliniat: „Este important să vă consultați cu profesioniștii din domeniul sănătății pentru un diagnostic precis și un plan de tratament personalizat.”

COVID 19

Având în vedere că virusul COVID-19 provoacă o serie de simptome respiratorii, inclusiv tusea, persoanele ar trebui să fie conștiente de caracteristicile distincte care pot diferenția o tuse comună de una asociată cu acest virus.

Dr. Ashrafi a sfătuit: „Dacă aveți o tuse persistentă, dificultăți de respirație și pierderea gustului sau a mirosului, ar putea fi timpul să faceți un test covid”

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: