Sari la conținut

Studiu alarmant al OMS: Peste un miliard de oameni de pe planetă sunt obezi!

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Greutatea corporală fluctuează în funcţie de mai mulţi factori, cei mai importanţi fiind vârsta şi sexul. Kilogramele în exces poate afecta riscul de a dezvolta boli cronice, precum obezitatea, diabetul de tip 2 sau afecţiunile cardiovasculare.

OMS a realizat un nou studiu, care relevă datele alarmante: peste un miliard de oameni din toată lumea suferă de obezitate, iar incidența printre copii a crescut de patru ori de-a lungul unei perioade de 32 de ani!

Indicele de masă corporală (BMI) a crescut în toată lumea

Analiza greutății și înălțimii a peste 220 de milioane de oameni din peste 190 de țări arată cum indicele de masă corporală (BMI) a crescut în toată lumea între 1990 și 2022.

Aproximativ 1.500 de cercetători au contribuit la studiul realizat de Organizația Mondială a Sănătății. Publicat în jurnalul științific Lancet, studiul arată că, de-a lungul perioadei, rata obezității a crescut de patru ori la copii și s-a dublat la adulți.

La fetele din toată lumea, rata obezității a crescut de la 1,7% din populația lumii în 1990 la 6,9% în 2022. Pentru băieți, creșterea a fost de la 2,1% la 9,3% în aceeași perioadă. Obezitatea este definită la adulți ca având un BMI mai mare sau egal cu 30kg/m2.

Femeile, cele mai expuse riscului de obezitate

La femei, obezitatea a crescut de la 8,8% la 18,5%, iar la bărbați de la 4,8% la 14%, de-a lungul perioadei. În același timp, numărul celor subponderali a scăzut la copii și la adulți, ceea ce înseamnă că obezitatea a devenit cea mai răspândită formă de malnutriție din lume, potrivit sursei citate de digi24.ro.

Numărul copiilor și adolescenților care sunt subponderali a scăzut cu în jur de o cincime la fete și cu mai mult de o treime la băieți, în timp ce proporția adulților afectați de o greutate mai mică decât cea normală s-a înjumătățit în aceeași perioadă.

În total, 880 de milioane de adult și 159 de milioane de copii erau obezi în toată lumea în 2022. Tonga, Samoa americană și Nauru sunt țările cu cea mai mare rată a obezității – peste 60%.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel