Sari la conținut

STUDIU. Angajaţii din sistemul privat de sănătate vor salarii cu până la 45% mai mari decât oferă angajatorii. Ce decalaje salariale sunt între medicii specialişti

Asistenții medicali vor cu 35% sau chiar 45% mai mulți bani față de ceea ce oferă companiile private de sănătate. Angajatorii medicali trebuie să scoată din buzunar minim 1.000 de lei în plus pentru a mulțumi noii angajați. În cazul medicilor specialiști, decalajele salariale sunt  între 10% și 33%.

Specialiștii medicali și personalul administrativ din spitale cer salarii cu până la 45% mai mari decât cele oferite în prezent de companiile private de sănătate, arată rezultatele celui mai recent studiu efectuat de MEDIjobs, cea mai mare platformă de recrutare medicală din România. 

Decalajele sunt majore între cerințele specialiștilor medicali și salariile oferite de angajatori. Potrivit datelor noastre, specialiștii și profesioniștii din domeniul medical își doresc salarii considerabil mai ridicate pentru a reflecta nivelul lor de competență și contribuția în furnizarea serviciilor medicale de calitate. Decalajele salariale se resimt mai acut la nivelul orașelor mari ca București, Iași, Cluj, Timișoara, Constanța, Pitești. 

Angajaţii de la ATI şi U.P.U vor salarii de 10.000 lei net

Discrepanțe semnificative se înregistrează în rândul asistenților medicali cu experiență în Anestezie și Terapie Intensivă, precum și Bloc Operator sau departamente de urgență, unde așteptările salariale pornesc de la 7.000 lei și pot ajunge chiar și la 10.000 lei net, pe când, la momentul actual, companiile private din sănătate acordă salarii cu 35% mai mici pentru aceste poziții.

Decalajul salarial cel mai mare este în domeniul radiologiei, unde asistenții calificați cer cu 45% mai mult față de ofertele angajatorilor. Cea mai afectată specialitate este, însă, Radiologia și Imagistica Medicală, unde angajatorii oferă salarii cu 45% mai mici față de cerințele asistenților medicali care se așteaptă la venituri de până la 8.000 lei net. 

Decalaje salariale la medici şi asistenţii medicali

Nici medicina de familie, medicina de laborator sau alte specialități de ambulatoriu nu au pachete salariale satisfăcătoare pentru asistenții medicali. Aici decalajele salariale ajung la 33%, iar companiile medicale trebuie să scoată din buzunar cu cel puțin 1.000 lei mai mult pentru a mulțumi noii angajați. 

Tot salarii cu 33% mai mari își doresc și cei care lucrează pe posturi de biologi, biochimiști, chimiști sau chiar kinetoterapeuți, ori cei care ocupă funcții administrative, precum personal recepție sau operatori call-center. 

Medicii sunt mai puțin afectați de aceste diferențe salariale, fiind mai bine plătiți de către angajatorii privați din sănătate. Totuși, conform studiului efectuat, politicile salariale nu sunt aliniate perfect cu piața muncii și există și în rândul doctorilor cerințe salariale cu 10 – 15% mai mari decât ofertele venite din partea companiilor.

În rândul medicilor, excepție fac câteva ramuri medicale unde decalajul salarial este semnificativ. Vorbim despre neurologie, psihiatrie, recuperare medicală și medicină de familie, unde așteptările salariale sunt cu 33% mai mari față de ofertele angajatorilor. În cazul medicilor specialiști salariile pot ajunge la 25.000 lei net pentru medicina de urgență și ATI, iar pentru specialitățile clinice salariale sunt cuprinse între 10.000 și 16.000 lei net. 

Rezultatele studiul se bazează pe datele înregistrate în platforma MEDIjobs, având o comunitate medicală de peste 88.000 de profesioniști din industria sănătății și peste 2.400 de companii ce activează în sectorul privat de sănătate. Studiul a urmărit decalajele între cerințele financiare din partea personalului medical și salariile oferite de angajatori. 

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel