marți, iulie 5, 2022

Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativă care evoluează progresiv și influențează în mod semnificativ viața pacienților. Conform unui studiu, dezvoltarea afecțiunii poate fi cauzată de o substanță cancerigenă, regăsită în multe produse de uz casnic. 

În general, boala se manifestă la persoanele cu o vârstă de peste 60-65 de ani. Cu toate acestea, există anumite cazuri în care simptomele se pot manifesta și mai devreme. Această tulburare neurodegeneratică afectează funcțiile motorii ale corpului. cei care suferă de Parkinson încep să se miște mai greu, să se deplaseze, să vorbească și să gesticuleze cu dificultate.

Te-ar mai interesa: Infuzie de schinduf, planta tinereții veșnice. Cel...

Simptomele nu sunt evidente în stadiul incipient, fiind adesea ignorate. În timp, pe măsură ce boala evoluează, simptomele devin tot mai pronunțate și încep să-și pună amprenta asupra calității vieții.

Boala Parkinson. Cauza neașteptată descoperită de cercetători

Cercetătorii au descoperit un nou factor de risc pentru Parkinson: o subtanță care se găsește în numeroase produse de curățenie.

Deși majoritatea cazurilor nu au o cauză clară, cercetătorii cred că un factor declanșator este expunerea la tricloretilenă (TCE), substanță folosită în degresarea industrială, curățarea chimică, dar și în produse de uz casnic, cum ar fi cele de lustruit pantofi și produse de curățat covoare, scrie The Guradian, citat de Digi24.

Te-ar mai interesa: Primele simptome că ai tiroida ”leneșă.” Tot organ...

Legătura dintre această substanță și probleme grave de sănătate a fost dovedită de muncitorii care au fost expuși la TCE la locul de muncă. Un studiu din 2008 care a analizat aceste date a arătat că TCE este un factor de risc pentru Parkinson. Și un studiu realizat în 2011 a adus dovezi, constatând „o creștere de șase ori a riscului de Parkinson la persoanele expuse la locul de muncă la tricloretilenă (TCE)”.

Te-ar mai interesa: A mers la oftalmolog pentru că vedea încețoșat și ...

Substanța afectează organismul în timp

TCE este o substanță cancerigenă, cunoscută ca factor de risc pentru mai multe tipuri de cancer. Legătura dintre TCE și Parkinson poate fi adesea trecută cu vederea pentru că primele semne ale bolii pot apărea și după zeci de ani de la expunerea la TCE. În timp ce unele persoane care au intrat în contact cu boala se pot îmbolnăvi rapid, altele pot lucra sau trăi în locuri contaminate o mare parte din viață înainte de a dezvolta simptome de Parkinson.

Te-ar mai interesa: Momente cheie, din zi, când trebuie să bei un paha...

Deși această substanță este interzisă în multe țări din Europa, nu există restricții în mare parte din SUA, contaminând aerul, solul și apa în zonele industriale. Specialiștii estimează că TCE este prezentă în peste 30% din apele subterane din SUA.

În timp ce anumiți cercetători nu cred că TCE din apa potabilă este suficientă pentru a provoca boli, dr. Ray Dorsey îi contrazice. „Numeroase studii dovedit că apa de la robinet poate provoca boala Parkinson. Iar în acest caz, de vină nu este doar TCE, ci și pesticidele,” spune specialistul.

Te-ar mai interesa: Suntem în plin val 6! Octavian Jurma, atac la mini...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private