Sari la conținut

STUDIU: Câți români se vor imuniza cu vaccinul anti-COVID? Care sunt cele mai întâlnite motive?

Atât în România, cât și la nivel mondial, părerile despre vaccinul anti-COVID rămân divizate. Unii acceptă vaccinul și așteaptă cu nerăbdare să fie imunizați, în timp ce numeroase persoane rămân reticente în privința siguranței și motivelor pentru care acest vaccin s-a creat. În acest sens, o echipă de specialiști dezvăluie numărul real al românilor dornici să se vaccineze, împreună cu argumentele pentru care au luat această decizie.

În contextul pandemic actual, dobândirea imunității colective este scopul final pentru care vaccinul anti-COVID a fost creat. Odată cu obținerea imunității, efectele pandemiei vor fi reduse considerabil, oferindu-ne șansa de a ne întoarce la normalitate. Acest proces este de durată, însă specialiștii consideră că este singura metodă rapidă prin care ne putem recăpăta viața, asa cum o știam.

Studiul a fost derulat de Reveal Marketing Research, și s-a concentrat asupra percepției românilor față de vaccinare. Studiul a fost derulat pe un eșsanțion reprezentativ la nivel național urban și rural, având loc 1011 interviuri online cu respondenți cu vârsta peste 18 ani, în perioada 6-11 ianuarie 2021.

62% dintre români sunt dornici să se vaccineze împotriva COVID-19, din care 36% imediat, iar 26% preferă să mai aștepte

36% dintre respondenți au declarat că se vor vaccina de îndată ce vaccinul va fi disponibil, în timp ce 38% dintre români spun că nu se vor vaccina nici anul acesta, nici mai târziu. Dintre cei care se vor vaccina imediat, 59% sunt barbati, iar 41% sunt femei. In schimb, dintre cei care refuza vaccinarea, femeile au un procent mai mare – 66%, comparativ cu 34% barbati.

26% dintre respondenții care declară că se vor vaccina, spun că o vor face mai târziu, nu în 2021, potrivit Reveal Marketing Research.

Seniorii pensionari și maturii fără partener sunt segmentele care se arată cele mai deschise la vaccinare. Peste jumătate dintre pensionari, întrebați dacă se vor vaccina cât mai curând, au răspuns afirmativ, iar 56% dintre maturii fără partener au avut aceeași opțiune.

Care sunt motivele pentru care aleg să se vaccineze?

Peste jumătate dintre românii care se vaccinează (53%) declară că o fac pentru că nu vor să se îmbolnăvească. Observăm că dintre toate segmentele, seniorii pensionari își doresc cel mai mult să evite îmbolnăvirea cu Sars-CoV-2 – 67% au menționat acest lucru drept motiv pentru care se vaccinează.

Al doilea motiv pentru care românii aleg să se vaccineze este dorință de a-i proteja pe ceilalți – 47% dintre respondenți au menționat această opțiune.

Dorința de a-și relua activitățile normale – socializarea în condiții normale, călătoriile și mersul în vacanțe – sunt alt motiv important care îi determină pe români să se vaccineze. 42% dintre români au menționat acest motiv.

Alte motive selectate de respondenți în ceea ce privește intenția de a se vaccina sunt: dorința de a se simți relaxați și liniștiți, menționată de o treime dintre români (33%); posibilitatea de a-și vizita părinții fără teamă – 18%; călătoriile în străinătate – 13%, arată Reveal Marketing Research.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel