Sari la conținut

Imunitatea colectivă. De ce este atât de esențială și cum se poate obține?

sistemul imunitar

În timp ce rata de infectare crește considerabil la nivel global, autoritățile din domeniul sanitar caută metode pentru a proteja populația de efectele pandemiei. Iată de ce medicii consideră că cea mai bună cale de a opri răspândirea virusului este imunitatea colectivă.

Potrivit WebMD, imunitatea colectivă este obținută atunci când majoritatea populației dintr-o anumită zonă este rezistentă la cauza unei boli, precum un virus sau o bacterie. Drept urmare, agenții patogeni nu se mai pot răspândi.

Deși nu toți oamenii pot fi imuni, grupul ca întreg deține destulă protecție. Astfel, virușii și bacteriile nu se mai răspândesc cu aceeași rapiditate, rata de infectare scade și boala cedează. Imunitatea colectivă protejează în special categoriile de oameni care au un sistem imunitar prea slăbit și nu au rezistență la agenți patogeni pe cont propriu.

Cum se obține imunitatea de grup?

Există două metode prin care această imunitate se poate obține.

Imunitatea se poate dezvolta în mod natural, după ce ai fost expus unui anumit agent infecțios. Sistemul imunitar produce anticorpi care elimină și luptă cu virusul. După recuperare, organismul tău păstrează acești anticorpi și poate fi pregătit să lupte cu același virus sau aceeași bacterie.

De asemenea, imunitatea se poate dobândi prin vaccin. Vaccinurile acționează în așa fel încât organismul tău va crede că a fost infectat cu un anumit agent patogen. Cu toate că nu te vei îmbolnăvi, corpul tău va produce anticorpii necesari să îl distrugă. În cazul infectării cu acel agent, organismul tău va fi pregătit să îl elimine.

În privința virusului SARS-CoV-2, imunitatea colectivă depinde de numărul de bază de reproducere. Acesta determină numărul aproximativ de persoane care pot fi infectate de o persoană bolnavă. Pentru noul coronavirus, numărul de bază de reproducere este între 2 și 3.

Cu cât este mai mare numărul de bază de reproducere, cu atât mai multe persoane trebuie să dezvolte rezistență pentru a obține imunitatea colectivă. Astfel, aproximativ 50-67% din populație trebuie să fie rezistentă noului coronavirus pentru a se diminua rata de infectare.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel