Sari la conținut

Studiu: ce categorie de persoane răspândește covid cel mai mult?

Un studiu axat pe urmărirea răspândirii COVID-19 a dezvăluit populația de oameni care răspândesc cele mai multe particule de COVID-19. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Colorado au aflat că bărbații răspândesc mai frecvent particulele de coronavirus decât femeile sau copiii.

Studiul, care a durat luni de zile, a fost dezvoltat inițial într-un efort de a vedea ce pot face cei din artele spectacolului pentru a facilita o întoarcere în siguranță la scena după pandemie. Artele spectacolului, de la nivelul educațional până la spectacolele de pe Broadway, au fost unele dintre domeniile cel mai drastic afectate.

Teatrele, locurile de concerte și multe altele au fost complet închise timp de mai bine de un an.

„COVID a închis artele spectacolului aproape peste noapte”, a spus Dan Goble, directorul Școlii de Muzică, Teatru și Dans din CSU. „Nu a fost doar o problemă CSU, aceasta a fost o problemă națională. Gândiți-vă la toate trupele, corurile și orchestrele din școlile publice.”

Goble a vrut să cerceteze corelația dintre răspândirea COVID-19 și artele spectacolului. Din fericire, CSU avea cercetători calificați și resurse deja în campus pentru a face studiul intern. Goble a colaborat cu John Volckens, profesor la Departamentul de Inginerie Mecanică, pentru a realiza studiul.

Peste 75 de persoane diferite au participat la studiu, care a avut loc în mare parte într-o cameră folosită pentru testarea particulelor din aer. Participanții aveau vârste și aptitudini diferite. Unii au fost rugați să cânte melodii precum „La mulți ani” în mod repetitiv. Alții au fost rugați să interpreteze cântece la instrumente.

„Cântarea emite cu siguranță mai multe particule decât vorbirea”, a spus Volckens pentru Dillon Thomas de la CBS4.

În timp ce studiul, intitulat „Reducerea emisiilor și expunerilor de bioaerosoli în artele spectacolului: o foaie de parcurs științifică pentru o întoarcere sigură de la COVID-19”, a fost destinat să se concentreze asupra răspândirii coronavirusului în locurile de spectacole, a dezvăluit, de asemenea, un set mai larg de informații când vine vorba de virus în ansamblu.

Cercetările au arătat că copiii și femeile emit mai puține particule decât bărbații.

„Adulții tind să emită mai multe particule decât copiii”, a spus Volckens. „Motivul pentru care oamenii tind să emită mai multe particule este că avem plămâni mai mari.”

Volckens a spus că virusul se răspândește mai ușor printre cei care vorbesc la un volum mai mare.

„Volumul vocii tale este un indicator al energiei pe care o pui în caseta vocală. Această energie se traduce prin mai multe particule care ies din corpul tău. Acestea sunt particule care poartă virusul COVID-19 și infectează alți oameni”, a spus Volckens.

Volckens a spus că locurile interioare care sunt mai zgomotoase prezintă cel mai mare risc de răspândire a COVID-19. Locațiile închise și zgomotoase, cum ar fi barurile, arenele sportive și locurile de concerte pot fi susceptibile la niveluri ridicate de răspândire. Volckens a spus că alte evenimente, cum ar fi un balet cu răspunsuri rare ale publicului, sunt mai sigure decât un concert cu mii de fani care țipă sau cântă.

Goble a spus că următoarea fază a proiectului analizează ce instrumente răspândesc COVID-19 mai frecvent. O concluzie a studiului de până acum a fost importanța de a avea o ventilație adecvată în locurile de artă interioare.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel