vineri, iunie 2, 2023

STUDIU: Ce se întâmplă dacă te trezești înainte să-ți sune alarma?

Ce se întâmplă dacă te trezești înainte să-ți sune alarma? Cu toții avem astfel de perioade stresante. De ce? Anxietatea legată de numărul de ore rămase de somn poate afecta capacitatea de a adormi din nou, spun cercetătorii.

Conform CNN, trezirea cu multe minute sau chiar ore înainte de alarmă nu este un fenomen nou, dar poate provoca disconfort oamenilor, susțin experții în somn.

Te-ar mai interesa: Tratament revoluţionar pentru migrenă. Mod simplu ...

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA susține că mai mult de o treime dintre americani nu dorm suficiente ore pe noapte, neîndeplinind recomandarea minimă de șapte ore de somn. Acest lucru este susținut și de studiile realizate de National Institutes of Health, care arată că între 10% și 30% din populația mondială se confruntă cu insomnia, o afecțiune caracterizată prin dificultatea constantă de a adormi și incapacitatea de a reveni la somn după ce s-a trezit în timpul nopții.

Potrivitcercetărilor făcute de Centrul de Cercetare Epidemiologică a Somnului de la Stanford și alte universități, persoanele care suferă de insomnia pot experimenta o combinație de „treziri nocturne” și „treziri matinale”.

Te-ar mai interesa: Moșii de vară 2023. Ce este bine să dai de pomană?...

Aceste treziri timpurii pot apărea fără a fi însoțite de alte simptome ale insomniei, cum ar fi dificultăți în adormire, treziri frecvente în timpul nopții și un somn nesatisfăcător, care nu oferă odihnă adecvată, chiar dacă persoana respcetivă îndeplinește numărul recomandat de ore de somn.

Tulburare acută de somn

Pe lângă terapia cognitiv-comportamentală și medicamentele utilizate în tratamentul insomniei, există și alte sfaturi zilnice care pot avea un impact pozitiv asupra trezirii matinale. În cazul celor care nu suferă de insomnie cronică, dar se confruntă cu treziri matinale timpurii, o tulburare acută de somn poate fi un factor în joc.

Te-ar mai interesa: Dacă se vrea, se poate! Spitalul Judeţean de Urgen...

Stresul generat poate părea copleșitor

Experiența constantă a trezirii înainte de sunetul obișnuit de alarmă poate fi însoțită de o frustrare intensă din cauza incapacității de a adormi din nou. Stresul generat poate părea copleșitor și poate ocupa o importanță mai mare decât problema inițială de somn.

Cum să nu te mai trezești înainte să-ți sune alarma?

„Anxietatea și frustrarea se acumulează”, a declarat Wendy Troxel, specialist în somn, cercetător comportamental senior la Rand Corp.

Te-ar mai interesa: Avertismentul „ucigașului tăcut”. 9 simptome ale t...

„Urmărirea ceasului devine o obișnuință, iar acest răspuns obișnuit de frustrare și anxietate provoacă, de asemenea, un răspuns de stres în organism”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private