Sari la conținut

Studiu. COVID-19 ar putea deteriora sperma? „Sistemul de reproducere masculin ar trebui declarat organ de risc ridicat de OMS”

Bărbații cu barbă

Studiu. COVID-19 ar putea deteriora sperma? „Sistemul de reproducere masculin ar trebui declarat organ de risc ridicat de OMS”.

Potrivit medscape.com, sperma bărbaților ar putea fi influențată negativ de Covid-19. Dr. Slavian Bumbu, medicul primar ginecolog, doctor în științe medicale, a prezentat pe pagina sa de Facebook, rezultatele unui studiu potrivit căruia sistemul reproductiv masculin ar putea fi „deterioart de infecția covid”.

„Sistemul de reproducere masculin”a r trebui considerat o cale vulnerabilă a infecției cu Covid-19 și declarat organ de risc ridicat de Organizația Mondială a Sănătății”, a declarat doctorandul Behzad Hajizadeh Maleki, potrivit straitstime.com

Redăm postarea integrală a dr. Slavian Bumbu.

COVID-19 ar putea deteriora sperma

„Furnizăm primele dovezi experimentale directe că sistemul reproductiv masculin ar putea fi vizat și deteriorat de infecția COVID-19”, notează autorii în articolul lor publicat online pe 29 ianuarie în Reproduction.
Conduși de doctorandul Behzad Hajizadeh Maleki, care lucrează în prezent la Universitatea Justus Liebig din Giessen, Germania, cercetătorii spun că amploarea efectelor adverse asupra spermei este legată de severitatea bolii și recunosc că impactul pare să scadă în timp.

„Sistemul de reproducere masculin ar trebui declarat organ de risc ridicat de OMS”

Cu toate acestea, rezultatele arată că testiculele „ar trebui să fie declarate organ de risc ridicat, conform Organizației Mondiale a Sănătății”, a spus Maleki într-un comunicat de presă și că este necesară monitorizarea funcției de reproducere a bărbaților mai tineri care se recuperează după COVID-19.
Channa Jayasena, PhD, endocrinologie și andrologie reproductivă, Imperial College London, Marea Britanie, a spus că, deoarece receptorul enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2) – utilizat de virusul SARS CoV-2 pentru a intra în celule – se găsește în testicule, a existat îngrijorare cu privire la posibila afectare a fertilității masculine după infecție.
Maleki a spus: La barbații cu COVID-19, markerii de inflamație și stres oxidativ în celulele spermatozoizilor au fost semnificativ crescuți cu mai mult de 100%, comparativ cu controalele sănătoase potrivite vârstei.

„Căile care facilitează moartea celulelor spermatozoice au fost activate; concentrația spermei a fost redusă cu 516%, motilitatea cu 209%, iar morfologia spermei a fost modificată cu 400%”, a explicat el.

Aceasta stare reprezintă oligoastenoteratozoospermia, care este una dintre cele mai frecvente cauze de subfertilitate la bărbați.
Sheena Lewis, dr., Profesor de Medicină a Reproducerii la Universitatea Queen’s Belfast, a spus: „Îmi fac griji că bărbații cu COVID au avut o greutate corporală substanțial mai mare și au urmat o serie de tratamente terapeutice. Știm că obezitatea ca singur factor reduce calitatea spermei. Tratamentele COVID-19 ar fi putut afecta și calitatea spermei acestor bărbați, mai degrabă decât COVID-19 în sine” a declarat ea pentru UK Science Media Center.

 

 
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel