Sari la conținut

Ce legătură este între saună, benzină și calitatea lichidului seminal. 5 factori care pot lăsa bărbații fără moștenitori

Cercetătorii de la Harvard School of Public Health au descoperit că există o asociere – nu o legătură directă – între indivizii care privesc la televizor mai mult de 20 de ore pe săptămână şi scăderea calităţii spermei, concentrându-se pe nivelul de inactivitate,  comparativ cu bărbații care fac mişcare în mod regulat.

Această asociere se leagă şi de studiile anterioare, care au demonstrat că greutatea și masa musculară au un efect direct asupra hormonilor masculini, cum ar fi testosteronul.

Există însă 5 factori de mediu care afectează cu siguranţă calitatea spermei:

  • Produsele chimice industriale, cum ar fi benzina, ierbicidele, pesticidele
  • Metalele grele, în special plumbul
  • Radiațiile sau razele X în zona pelvină
  • Supraîncălzirea, cum ar fi utilizarea frecventă a saunei, căzilor cu hidromasaj şi a laptopurilor, care dacă sunt ţinute în poală supraîncălzesc testiculele și scad producţia de spermă
  • Mersul pe bicicletă

Pe lângă aceşti factori dovediți mai există şi alţii, de natură medicală, care pot influenţa numărul de spermatozoizi, cum ar fi varicocelul (umflarea venelor care drenează testiculul).

De asemenea, infecțiile, mai ales cele cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia şi gonoreea, pot reduce vitalitatea materialului seminal.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel