duminică, septembrie 26, 2021

Cercetătorii de la Harvard School of Public Health au descoperit că există o asociere – nu o legătură directă – între indivizii care privesc la televizor mai mult de 20 de ore pe săptămână şi scăderea calităţii spermei, concentrându-se pe nivelul de inactivitate,  comparativ cu bărbații care fac mişcare în mod regulat.

Această asociere se leagă şi de studiile anterioare, care au demonstrat că greutatea și masa musculară au un efect direct asupra hormonilor masculini, cum ar fi testosteronul.

Există însă 5 factori de mediu care afectează cu siguranţă calitatea spermei:

  • Produsele chimice industriale, cum ar fi benzina, ierbicidele, pesticidele
  • Metalele grele, în special plumbul
  • Radiațiile sau razele X în zona pelvină
  • Supraîncălzirea, cum ar fi utilizarea frecventă a saunei, căzilor cu hidromasaj şi a laptopurilor, care dacă sunt ţinute în poală supraîncălzesc testiculele și scad producţia de spermă
  • Mersul pe bicicletă

Pe lângă aceşti factori dovediți mai există şi alţii, de natură medicală, care pot influenţa numărul de spermatozoizi, cum ar fi varicocelul (umflarea venelor care drenează testiculul).

De asemenea, infecțiile, mai ales cele cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia şi gonoreea, pot reduce vitalitatea materialului seminal.

Ultimele stiri