Sari la conținut

Studiu. Covid ar fi „accelerat moartea din cauza demenței și a bolii Alzheimer”

alzheimer
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Dispozitivul de urmărire a activității purtat la încheietura mâinii ar putea detecta devreme boala Alzheimer

Studiu. Covid ar fi „accelerat moartea din cauza demenței și a bolii Alzheimer”.

Persoanele cu demență ar fi putut avea simptome agravate de Covid. De asemena, potrivit unui studiu, este posibil ca virusul SARS-CoV-2 să fi accelerat indirect moartea din cauza unor afecțiuni, inclusiv demență și boala Alzheimer.

În boli precum bolile hepatice și diabetul, a fost înregistrată o proporție similară a deceselor cu media pre-pandemie, se arată într-un raport.

Dar datele publicate de Biroul pentru Statistică Națională din Marea Britanie (ONS- The Office for National Statistics, n.red.) au arătat că au existat mai multe decese prin Alzheimer și demență decât se aștepta în primele etape ale focarului de coronavirus.

Studiu. Covid ar fi „accelerat moartea din cauza demenței și a bolii Alzheimer”

Au fost mai multe decese decât de obicei din cauza tulburărilor la începutul pandemiei, dar mai puține în ultimele luni, potrivit cifrelor Oficiului pentru Statistică Națională.

Din martie până în decembrie 2020, decesele au fost cu 9,7% mai mari decât de obicei, cu un total de 4.990 de decese în exces.

Dar în 2021, decesele din cauza demenței și bolii Alzheimer au fost cu 4.417 sub medie, o scădere cu 6,7%.

Potrivit thenationalnews.com, ONS  a spus că cifrele oferă „dovezi prudente că efectele indirecte ale pandemiei ar putea fi accelerat mortalitatea în anumite cauze de deces, determinând astfel decesele să fie sub medie mai târziu în pandemie”.

„Deși sunt necesare investigații suplimentare pentru a înțelege acest lucru,studiul  oferă dovezi prudente că efectele indirecte ale pandemiei de coronavirus ar putea fi accelerat mortalitatea în anumite cauze de deces”, a spus ONS despre constatările sale.

„Există dovezi suplimentare privind deplasarea mortalității în analiza deceselor în exces după cauza principală, când se compară perioada martie-decembrie 2020 cu ianuarie-decembrie 2021. Deși majoritatea cauzelor de deces au înregistrat proporții similare de decese în exces în aceste două perioade, decesele cauzate de demență și boala Alzheimer au prezentat o tendință semnificativ diferită.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel