Sari la conținut

Studiu. Covid poate provoca disfuncții erectile la câteva luni de la infectare

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
cuplu

Covid poate provoca disfuncții erectile, potrivit studiilor recente. COVID-19 poate infecta țesutul penisului și poate contribui la disfuncția erectilă.

O lucrare științifică publicată în World Journal of Men’s Health a scos la iveală că există o modificare a țesutului penisurilor bărbaților afectați de Covid, lucru care poate conduce la apariția disfuncțiilor erectile.

COVID poate provoca leziuni ale vaselor de sânge, care la rândul lor pot deteriora părți ale corpului alimentate de aceste vase, inclusiv țesutul penisului.

Rămășițele virusului au fost găsite în țesutul penisului, după cum indică săgețile albastre. Imagine: Dr. Ranjith Ramasamy / Universitatea din Miami

Ranjith Ramasamy, profesor asociat și director al programului de urologie reproductivă al Școlii de Medicină Miller din cadrul Universității din Miami, a condus studiul. El a spus că disfuncția erectilă „ar putea fi un efect advers al virusului”.

Studiul s-a axat pe patru bărbați tratați pentru disfuncție erectilă. Doi dintre ei au suferit de COVID-19, iar doi nu. Toți aveau vârste cuprinse între 65 și 71 de ani și erau de etnie hispanică.

Primii doi au fost infectați cu coronavirus cu șase și opt luni înainte de observații, unul fiind internată din această cauză, iar cealălalt nu.

Niciunul dintre ei nu a avut antecedente de disfuncții erectilă. Au fost observate rămășițe ale virusului în țesutul penisului al celor doi bărbați COVID-pozitivi. Deteriorarea cauzată de COVID vaselor de sânge este cunoscută sub numele de disfuncție endotelială.

Dr. Ramasamy a spus: „În studiul nostru pilot, am constatat că bărbații care anterior nu se plângeau de ED [disfuncție erectilă] au dezvoltat ED destul de sever după apariția infecției cu COVID-19.”

El a adăugat: „Cercetările noastre arată că COVID-19 poate provoca disfuncții endoteliale pe scară largă în sistemele de organe dincolo de plămâni și rinichi.

„Disfuncția endotelială care se apare din cauza COVID-19 poate pătrunde în celulele endoteliale și poate afecta multe organe, inclusiv penisul.”

Eliyahu Kresch, un student la medicină care lucrează cu Dr. Ramasamy, a declarat: „Aceste ultime descoperiri sunt încă un alt motiv pentru care ar trebui să facem tot posibilul pentru a evita COVID-19”.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel