miercuri, septembrie 28, 2022

Studiu. De ce bărbații se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta majoritatea cancerelor decât femeile.

Bărbații au o incidență mai mare a majorității cancerelor decât femeile. Un studiu a arătat că cauza ar putea consta în diferențele biologice de sex, mai degrabă decât diferențele de comportament legate de fumat, consumul de alcool, alimente și alte lucruri. Concluziile cercetării au fost publicate în publicat online de Wiley în Cancer, un jurnal al Societății Americane de Cancer.

Te-ar mai interesa: A apărut toată filmarea cu bătaia dintre Anamaria ...

Înțelegerea motivelor diferențelor de sex în ceea ce privește riscul de cancer ar putea oferi informații importante pentru a îmbunătăți prevenirea și tratamentul.

Studiu. De ce bărbații se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta majoritatea cancerelor decât femeile

Pentru a investiga, Sarah S. Jackson, PhD, de la Institutul Național al Cancerului, parte a Institutului Național de Sănătate, și colegii săi, au evaluat diferențele de risc de cancer pentru fiecare dintre cele 21 de locuri de cancer la 171.274 de bărbați și 122.826 de femei adulți cu vârsta cuprinsă între 50 și 71 de ani. ani care au participat la studiul NIH-AARP Diet and Health din 1995-2011.

În acest timp, 17.951 de noi tipuri de cancer au apărut la bărbați și 8.742 la femei.

Te-ar mai interesa: La ce greutate a ajuns Monica Anghel. ”Nu am slăbi...

Incidența a fost mai mică la bărbați decât la femei doar pentru cancerele tiroidiene și vezicii biliare, iar riscurile au fost de 1,3 până la 10,8 ori mai mari la bărbați decât la femei în alte locuri anatomice.

Cele mai mari riscuri crescute la bărbați au fost observate pentru:

  • cancerul esofagian (un risc de 10,8 ori mai mare),
  • laringe (un risc de 3,5 ori mai mare),
  • cardia gastrică (un risc de 3,5 ori mai mare)
  • și cancerul vezicii urinare (un risc de 3,3 ori mai mare).

Bărbații au avut un risc crescut de a dezvolta majoritatea cancerelor chiar și după adaptarea la o gamă largă de comportamente de risc și expuneri la cancerigene. Într-adevăr, diferențele de comportamente de risc și expunerile la cancerigene între sexe au reprezentat doar o proporție modestă din predominanța masculină a majorității cancerelor (variind de la 11% pentru cancerul esofagian la 50% pentru cancerul pulmonar).

Te-ar mai interesa: Trigliceride crescute: semne de avertizare care ap...

Este necesară includerea strategică a sexului ca variantă biologică

Descoperirile sugerează că diferențele biologice între sexe – cum ar fi diferențele fiziologice, imunologice, genetice și alte diferențe – joacă un rol major în susceptibilitatea la cancer a bărbaților față de femei.

„Rezultatele noastre arată că există diferențe în incidența cancerului care nu sunt explicate doar prin expunerile la mediu. Acest lucru sugerează că există diferențe biologice intrinseci între bărbați și femei care afectează susceptibilitatea la cancer”, a spus dr. Jackson.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic: ”Acesta este cel mai important fact...

Un editorial însoțitor discută concluziile studiului și observă că trebuie să existe o abordare cu mai multe fațete pentru a aborda disparitățile de sex în cancer.

„Includerea strategică a sexului ca variabilă biologică ar trebui aplicată de-a lungul întregului continuum al cancerului, de la predicția riscului și prevenirea primară a cancerului, screening-ul și prevenirea secundară, până la tratamentul cancerului și gestionarea pacienților”, au scris autorii.

Te-ar mai interesa: Te balonezi excesiv? Mărirea splinei, a ficatului,...

„Examinarea și abordarea disparităților de sex în cancer și alte boli este o căutare în curs de desfășurare. Studiile translaționale de tip bench to bedside, care transformă efectiv rezultatele cercetării existente în practică clinică, este un mijloc scalabil, la îndemână, pentru a obține o medicină de precizie și va atenua – și poate în cele din urmă. eradicarea – disparitățile de sex în cancer.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private