marți, martie 2, 2021

Spre deosebire de recomandările dietetice anterioare, consumul de ouă nu crește factorii de risc cardiovascular la persoanele cu pre-diabet și diabetul de tip 2, potrivit unui studiu efectuat în Australia.

Cercetătorii de la Institutul Boden de Obezitate, Nutriție și Tulburări Alimentare, din cadrul Universității Sydney, au ajuns la concluzia că un consum de 12 ouă pe săptămână, timp de un an, nu a sporit riscul bolilor cardiovasculare, iar concluziile studiului au fost publicate acum o săptămână, în Jurnalul American de Nutriție.

În 2015, ouăle au fost scoase de pe lista alimentelor care cresc colesterolul și trecute, alături de legume, fructe, cereale integrale, pește și nuci pe lista alimentelor bogate în nutrienți.

Se pare că ouăle nu ar fi contraindicate celor cu diabet sau cu diabet de tip 2, atâta timp cât fac parte dintr-o dietă echilibrată, în care grăsimile saturate (cum e untul) sunt înlocuite cu cele mononesaturate sau polinesaturate (avocado și ulei de măsline), potrivit medicului Nick Fuller.

La studiu au participat 128 de persoane diagnosticate cu prediabet și diabet de tip 2, cu vârste de peste 18 ani.

În studiul inițial, participanții, în timp ce își mențineau greutatea, au fost împărțiți în două grupe: 66 persoane au consumat 12 ouă pe săptămână, 62 au mâncat mai puțin de două ouă pe săptămână.

Nu au fost înregistrate schimbări în ceea ce privește riscul cardiovascular la niciunul dintre participanții la studiu.

Cercetătorii au spus că s-au reconfirmat calitățile nutritive ale oului, reprezentând o proteină de calitate, cu grăsimi sănătoase, bun pentru inimă, ochi, în sarcină și în curele de slăbire.

Ultimele stiri

Parteneri