joi, mai 26, 2022

Studiu. Femeile foarte atractive care se machiază sunt percepute ca fiind mai agresive de către alte femei. Cum sunt privite, însă, femeile neatractive care se machiază.

Dacă machiajul are ca rezultat faptul că femeile par mai agresive sau un potențial lider mai bun depinde într-o oarecare măsură de atractivitatea lor percepută.

Potrivit unei noi cercetări publicate în Personality and Individual Differences, funcția machiajului ca semnal al competitivității intersexuale este limitantă în primul rând la femeile atractive.

Te-ar mai interesa: Ce sunt adaptogenii și cum vă pot ajuta să vă îmbu...

Make-up-ul îți distruge fața – între mit și adevăr

Femeile foarte atractive care se machiază sunt percepute ca fiind mai agresive de către alte femei

„Ne interesează de ce femeile se machiază, motivele sociale pentru care fac acest lucru. Înțelepciunea convențională ar sugera că este pur și simplu pentru a îmbunătăți aspectul unei femei, dar cercetările anterioare sugerează că există mult mai mult decât atât”, a spus autorul studiului Dani Sulikowski, lector superior la Universitatea Charles Sturt.

Sulikowski și colegii ei au efectuat două studii pentru a examina modul în care machiajul a influențat percepția femeilor despre alte femei. Aceștia au fost în special interesați de faptul dacă purtarea machiajului a fost percepută ca un semnal de intenție competitivă.

Te-ar mai interesa: Guvernul a aprobat legea care va permite personalu...

În primul studiu, 110 femei au fost repartizate aleatoriu să vadă și să evalueze fie 70 de fețe de femei fără machiaj, fie aceleași 70 de fețe de femei cu machiaj ușor până la moderat. După ce au privit fiecare față, participanții au fost întrebați „Cât de atractivă este această față?”, „Cât de agresivă ar fi această femeie într-o ceartă?” și „Cât de bună ar fi liderul acestei femei?”

Te-ar mai interesa: Copilul tău a dezvoltat un tic? Iată care sunt cel...

Cercetătorii au descoperit că fețele machiate tind să fie evaluate ca fiind mai atractive, mai agresive și având un potențial de leadership mai mare decât fețele nemachiate.

Au fost observate și două efecte de interacțiune. Purtarea machiajului a întărit relația dintre atractivitate și agresivitatea percepută, dar a slăbit relația dintre atractivitate și potențialul de conducere.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă cu Volodimir Zelenski? Ridurile fat...

„Machiajul nu a afectat agresiunea interpersonală aparentă a femeilor mai puțin atractive, dar a crescut judecățile asupra potențialului de conducere. Din aceste descoperiri concluzionăm că machiajul poate acționa foarte bine ca un semnal de intenție competitivă, dar numai atunci când este purtat de femei mai atractive, cu valoare mai mare pentru partener”, au explicat cercetătorii.

Te-ar mai interesa: Studiu: Testele genetice pot reduce riscul afecțiu...

Transformari uluitoare! Uite cum cele mai urate femei pot sa devina superbe cu un machiaj profesionist! Dupa ce vezi imaginile astea nu o sa mai crezi niciodata ce vezi la televizor! -

Când femeile mai puțin atractive se machiază, alte femei le percep ca fiind lideri mai buni

În cel de-al doilea studiu, 472 de femei au văzut fețe feminine atractive sau neatractive, cu sau fără machiaj, înainte de a finaliza evaluările despre atractivitatea facială și corporală auto-raportată, stima de sine și valoarea de partener.

Printre participanții cu o valoare mare de partener auto-raportată, vizualizarea fețelor atractive machiate a fost asociată cu evaluări reduse ale atractivității faciale în comparație cu vizualizarea fețelor atractive fără machiaj.

Dar participanții cu o valoare scăzută a partenerului auto-raportat nu au fost afectați de machiaj, indiferent dacă au văzut fețele feminine atractive sau neatractive.

„Când femeile atractive se machiază, alte femei le percep ca fiind mai agresive din punct de vedere interpersonal”, a spus Sulikowski, potrivit PsyPost.

„Când femeile mai puțin atractive se machiază, alte femei le percep ca fiind lideri mai buni. În ceea ce privește femeile care emite astfel de judecăți, acele femei care se declară foarte atractive sunt cele care tind să fie cel mai sensibile dacă alte femei se machiază sau nu – și aceste femei extrem de atractive tind să se vadă ca fiind mai puțin atractive. după ce am văzut alte fețe de femei machiate.”

Ca în cazul oricărui studiu, noua cercetare include câteva avertismente.

„În acest studiu, femeile au văzut și au evaluat fețele altor femei fără niciun context specific”, a explicat Sulikowski. „Așadar, femeilor nu li s-a spus nimic despre fețele pe care le vedeau și nu a existat nicio sugestie ca aceste fețe să fie privite ca femei care erau în competiție cu participanții (pentru locuri de muncă, parteneri romantici sau orice altceva).

Studiile viitoare ar trebui să analizeze acum dacă aceste efecte se transferă în diferite tipuri de contexte (cum ar fi mediile sociale sau de lucru) și dacă se schimbă atunci când sunt furnizate astfel de indicii contextuale.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private