Sari la conținut

Studiu. Furnicile pot fi antrenate să adulmece cancerul mai bine decât câinii. „Au un potențial ridicat, sunt capabile să învețe foarte repede, la costuri mai mici și sunt eficiente”

Studiu. Furnicile pot fi antrenate să adulmece cancerul și alte boli. „Au un potențial ridicat, sunt capabile să învețe foarte repede, la costuri mai mici și sunt eficiente”.

O echipă de cercetători de la Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța (CNRS) a descoperit o modalitate mai eficientă și mai accesibilă de a detecta cancerul.

Studiu. Furnicile pot fi antrenate să adulmece cancerul mai bine decât câinii

„După câteva minute de antrenament, aceste insecte, care folosesc mirosul pentru sarcinile zilnice, au reușit să diferențieze celulele umane sănătoase de celulele umane canceroase”, potrivit CNRS.

CNRS este dedicat găsirii unor modalități mai rapide, mai fezabile și mai eficiente de a detecta cancerul. Adesea, oamenilor li se cere să se supună imagistică prin rezonanță magnetică, mamografii sau analize de sânge pentru a determina dacă au cancer.

Dar aceste proceduri medicale sunt costisitoare și invazive.

Câinii sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a detecta cancerul, dar antrenarea acestor animale în acest scop necesită atât de mult timp. CNRS a ales o altă specie de faună din lumea insectelor, cunoscută și pentru mirosul său extraordinar: furnicile.

”Au un potențial ridicat, sunt capabile să învețe foarte repede, la costuri mai mici și sunt eficiente”

La laboratorul CNRS au folosit un sistem de recompensă pentru a antrena 36 de furnici Formica fusca. Formica fusca este o furnică de culoare neagră întâlnită frecvent în toată Europa, precum și în părți din Asia de Sud și Africa. Are denumiri comune furnică mătăsoasă sau furnică întunecată.

În prima etapă, specialiștii le-au făcut pe furnici să adulmece celulele umane canceroase înainte de a le oferi o recompensă cu soluție de zahăr, astfel încât furnicile să asocieze mirosul cu recompensa.

În a doua etapă a experimentului, furnicile au adulmecat două tipuri de țesut, unul sănătos și celălalt canceros. Cercetătorii au descoperit că furnicile care nu au fost recompensate s-au mutat în țesutul canceros.

În etapa finală, cercetătorii au expus furnicile la mirosul diferitelor tipuri de celule canceroase. Observațiile lor au arătat că furnicile puteau distinge fiecare tip.

„Eficacitatea acestei metode trebuie acum evaluată folosind studii clinice pe o ființă umană, dar acest prim studiu arată că furnicile au un potențial ridicat, sunt capabile să învețe foarte repede, la costuri mai mici și sunt eficiente”, au mai spus specialiștii CNRS, potrivit blog.thebreastcancersite.greatergood.com.

Cercetătorii văd, de asemenea, potențialul furnicilor de a detecta alte boli și mirosuri, cum ar fi narcoticele și explozivii.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel