Sari la conținut

Studiu: ce cred 74% dintre francezi despre homeopatie

remedii homeopatie
Sursa foto: arhivă doctorulzilei.ro
romanii apelează la homeopatie

În contextul mediatic activ privind homeopatia, laboratoarele homeopatice au procedat la o analiza la zi privind raportarea francezilor la medicamentele homeopatice. Astfel, 2.000 de francezi au fost intervievați online între 23 și 26 octombrie 2018, constituind un eșantion reprezentativ al populației franceze în vârstă de 18 ani și peste, conform metodei cotei aplicate sexului, vârstei, regiunii, gradului de aglomerare și ocupației individului pe baza datelor din recensământul INSEE.

Astăzi, au fost făcute publice și răspunsurile în urma sondajului realizat de institutul Ipsos.

Iată cele 3 constatări ale studiului:

Medicamentele homeopatice sunt ancorate în practicile de sănătate ale francezilor.

Mai exact, 3 francezi din 4 (75%) au o bună impresie despre medicamentele homeopatice. Dacă astăzi există tratamentele „naturale” precum vitaminele și mineralele (87%), „remediile bunicii” (85%), uleiuri esențiale (82%) care beneficiază de cea mai bună imagine, francezii evaluează pozitiv medicamentele homeopatice. Mai mult, ei le situează după medicamentele convenționale (tip paracetamol, ibuprofen). În viața de zi cu zi, 3 francezi din 4 (75%) au urmat cel puțin un tratament homeopatic în cursul vieții și majoritatea (58%) au urmat un tratament homeopatic de mai multe ori deja. Astfel, utilizarea homeopatiei este un reflex înrădăcinat în practicile franceze de sănătate: ei o folosesc în medie timp de 14 ani și aproape 1 din 2 francezi (43%) îl folosește de mai bine de 10 ani.

Francezii au încredere în eficiența medicamentelor homeopatice

În urma studiului, 72% dintre francezi au declarat că medicamentele homeopatice pe care le-au folosit ultima oară au avut efecte pozitive asupra problemei de sănătate pentru care le-au luat. Și 74% consideră azi că medicamentele homeopatice sunt eficiente. Practic, astăzi, majoritatea francezilor recurg la homeopatie pentru tratarea unei probleme de sănătate încă de la primele simptome (70%). De asemenea, 1 din 2 francezi (50%) declară că ultima oară a folosit medicamente homeopatice pentru un tratament de fond de cel puțin câteva săptămâni.

Medicamente homeopatice utile în asociere cu medicamente convenționale

A treia constatare a studiului este aceea că pentru 7 francezi din 10, medicamentele homeopatice trebuie să facă parte din soluțiile terapeutice oferite pacienților pentru a se îngriji și sunt complementare medicamentelor convenționale. De asemenea, 83% dintre francezi consideră că este legitim că un medic să prescrie un tratament complementar homeopatic în plus față de tratamentul convențional pentru anumite probleme de sănătate. O terță parte consideră ca este «complet legitim».

Ce vor francezii:

Pentru viitor, majoritatea francezilor și-ar dori ca medicii să prescrie mai des medicamente homeopatice asociate medicamentelor convenționale (58%).

Cu privire la posibilele consecințe ale recomandării din partea Înaltei Autorități de Sănătate privind rambursarea medicamentelor homeopatice, 74% dintre francezi se opun la scară largă încetării rambursării medicamentelor homeopatice și 1 din 2 francezi (46%) se opune în totalitate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel