vineri, februarie 3, 2023
  • Cercetătorii Clinicii Cleveland au identificat un factor preexistent care poate duce la spitalizare sau deces din cauza COVID-19.
  • Studiul lor indică o asociere între tulburările de respirație în somn și rezultatele severe ale COVID-19.
  • Legătura se datorează probabil lipsei de oxigen suficient din sânge.

„Pe măsură ce pandemia COVID-19 continuă, iar boala rămâne foarte variabilă de la pacient la pacient, este esențial să ne îmbunătățim capacitatea de a prezice cine va avea o boală mai gravă, astfel încât să putem aloca resursele în mod corespunzător”, spune dr. Reena Mehra.

Dr. Mehra este investigatorul principal al noului studiu Cleveland Clinic, care a identificat anumite tulburări de somn ca factori care pot duce la rezultate mai severe ale COVID-19.

Te-ar mai interesa: Factorii majori care îți distrug zilnic sistemul i...

Studiul constată că persoanele cu COVID-19 care suferă de tulburări de respirație în somn au o probabilitate cu 31% mai mare de spitalizare și deces.

Autorii studiului scriu: „Expunerea cronică la hipoxie legată de somn poate servi ca mecanism de amorsare a consecințelor nefaste ale bolii COVID-19”.

Autorul principal al studiului, dr. Cinthya Peña Orbea, a explicat pentru Medical News Today:

„Este posibil ca hipoxia crescută cauzată de respirația tulbure în timpul somnului să ducă la o inflamație crescută în diferite organe din corpul nostru, inclusiv creier, plămâni și inimă, ducând la COVID-19 mai sever.”

Te-ar mai interesa: Femeia care a aflat că are cancer datorită câinelu...

Cercetarea nu a găsit nicio dovadă că vreuna dintre tulburările de respirație face ca o persoană să fie mai predispusă să dobândească SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.

Ce este respirația tulburată de somn?

Respirația dereglată în somn este un sindrom comun, caracterizat printr-un model respirator anormal în timpul somnului. Include sforăitul, sindromul de rezistență al căilor respiratorii superioare și apneea obstructivă de somn. Date recente sugerează că afectează 1 miliard de oameni la nivel global.

Te-ar mai interesa: Horoscop weekend 4-5 Februarie. Astrele nu sunt în...

Se știe că sindromul provoacă hipoxie, un aport insuficient de oxigen. „Hipoxia” este, de asemenea, folosită ca prescurtare pentru „hipoxemie”, care se referă la o cantitate inadecvată de oxigen în sânge.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private