Sari la conținut

Studiu. Marijuana medicală redă calitatea vieții bolnavilor cronici

Din cuprinsul articolului

Un nou studiu realizat în Australia sugerează că marijuana medicală poate îmbunătăți calitatea vieții celor care suferă de probleme cronice de sănătate.

Cercetarea, publicată miercuri în jurnalul PLOS One, a constatat că canabisul medical nu numai că a îmbunătățit calitatea vieții în primele trei luni de utilizare, dar a ajutat și la ameliorarea nivelului de anxietate, depresie și durere în timp.

„În primele trei luni de terapie cu canabis medicinal, participanții au raportat îmbunătățiri în ceea ce privește calitatea vieții legate de sănătate, oboseala și condițiile de sănătate asociate cu anxietatea, depresia și durerea”, a declarat Margaret-Ann Tait, cercetător principal, într-o declarație pentru SWNS.

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney au intervievat peste 2.300 de pacienți cărora li s-a prescris THC și CBD dizolvate într-un ulei purtător între noiembrie 2020 și decembrie 2021.

Cei intervievați aveau între 18 și 97 de ani, cu o vârstă medie de 51 de ani.

Aproape două treimi erau femei.

În proporție de 69%, cea mai frecventă afecțiune tratată a fost durerea cronică, urmată de insomnie (23%), anxietate generalizată (22%) și un amestec de anxietate și depresie (11%).

Jumătate dintre pacienți erau tratați pentru mai mult de o afecțiune.

Terapie cu canabis

Cercetătorii i-au întrebat pe participanți despre calitatea vieții lor în ceea ce privește sănătatea, precum și despre obiceiurile de somn, nivelul de durere, anxietate și depresie înainte de a începe terapia cu canabis.

Ei au repetat aceste întrebări după două săptămâni de tratament, iar apoi au continuat să facă acest lucru o dată pe lună timp de trei luni.

Pacienții au raportat îmbunătățiri semnificative ale calității vieții legate de sănătate și ale nivelului de oboseală, precum și ale durerii.

Cazurile moderate până la severe de anxietate și depresie au fost, de asemenea, ameliorate.

Cu toate acestea, pacienții nu au considerat că canabisul a fost de ajutor în ceea ce privește insomnia, cercetătorii nefiind observate îmbunătățiri generale.

Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că nu au studiat efectele adverse ale tratamentului – 30 de pacienți au renunțat la studiu din cauza „efectelor secundare nedorite”.

Ei vor continua să urmărească participanții pentru a monitoriza dacă îmbunătățirile au continuat.

Studiul vine în urma unui sondaj Gallup care a arătat că jumătate dintre locuitorii SUA au încercat să fumeze iarbă, iar 17% dintre ei o fac în prezent.

În 2013, doar 7% dintre persoane au recunoscut că au folosit acest drog în fața Gallup – ceea ce înseamnă că numărul americanilor care fumează în prezent marijuana a crescut de peste două ori în 10 ani.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel