Sari la conținut

STUDIU. O boală comună creşte riscul de cancer pulmonar

radiografie
Sursă foto: E-health
Cat de des se poate face radiografia la plamani

Cancerul pulmonar este principala cauză a deceselor cauzate de cancer la nivel mondial, înregistrând cele mai ridicate rate de mortalitate atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor.

Într-un studiu publicat recent în revista Arthritis & Rheumatology, cercetătorii au constatat că, artrita reumatoidă se asociază cu un risc semnificativ pentru acest tip de boală oncologică.

Cancerul pulmonar rămâne principala cauză de deces prin cancer

Cancerul pulmonar reprezintă o problemă importantă de sănătate publică, cauzând un număr considerabil de decese la nivel mondial.

Estimările GLOBOCAN 2020 privind incidența și mortalitatea prin cancer, elaborate de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), arată că cancerul pulmonar rămâne principala cauză de deces prin cancer, cu un număr estimat de 1,8 milioane de decese (18%) în 2020, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Cercetătorii de la Clinica Mayo, din Statele Unite, au evaluat riscul de cancer pulmonar la persoanele cu artrită reumatoidă și boală pulmonară interstițială (ILD).

Analiza a inclus 72.795 de pacienți Administrația pentru sănătate a veteranilor cu artrită reumatoidă și 633.937 de persoane fără această afecțiune, drept controale.

Cercetătorii au constatat că artrita reumatoidă a fost asociată independent cu un risc crescut de cancer pulmonar, care a persistat la persoanele care nu au fumat niciodată și aveau incidență de artrită reumatoidă.

RA-ILD prevalentă (757 pacienți) a fost mai puternic asociată cu riscul de cancer pulmonar decât în cazul celor cu artrită reumatoidă fără ILD, comparativ cu controalele. Rezultatele au fost similare atât pentru prevalența RA-ILD (cazuri existente), cât și pentru incidența RA-ILD (cazuri noi) versus controale.

„Artrita reumatoidă a fost asociată cu un risc >50% crescut de cancer pulmonar, iar RA-ILD a reprezentat un grup cu risc deosebit de ridicat, cu un risc de aproximativ trei ori mai mare”, scriu autorii, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Creșterea supravegherii pentru cancer pulmonar în artrita reumatoidă, și în special în cazurile RA-ILD, poate fi o strategie utilă pentru reducerea poverii reprezentate de principala cauză de deces prin cancer, spun aceștia.

plamani
Sursă foto: Getty Images

Explozie de cazuri de cancer la nivel mondial

Noile estimări făcute de experţii Organizației Mondiale a Sănătății relevă că numărul cazurilor de cancer la nivel global va ajunge la 35 de milioane în 2050. Este vorba despre o creștere de 77% față de cele 20 de milioane de cazuri diagnosticate anul trecut.

Datele au fost publicate de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului din cadrul OMS și acoperă 185 de țări și 36 de forme ale bolii.

Potrivit cercetătorilor, cancerul pulmonar a fost cea mai frecventă formă de cancer din întreaga lume în 2022, fiind responsabil pentru 2,5 milioane de cazuri, 12,4% din total, urmat de cancerul de sân la femei, cancerul colorectal, cancerul de prostată și cancerul de stomac, transmite CNN.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel