Sari la conținut

STUDIU. O nouă strategie terapeutică de succes pentru tratarea diabetului. Cum poate fi crescul necesarul de insulină din propriile celule

test de diabet
Sursă foto: arhivă doctorulzilei
Cercetarea analizează peste 2.800 de companii, 1.500 de investitori și 80 de centre de cercetare și dezvoltare axate pe această afecțiune

Celulele stem din stomacul uman pot fi transformate în celule care secretă insulină ca răspuns la creșterea nivelului de zahăr din sânge, oferind o abordare promițătoare pentru tratarea diabetului, potrivit unui studiu preclinic realizat de cercetătorii americani de la Weill Cornell Medicine.

În cadrul studiului, cercetătorii au arătat că pot lua celule stem obținute din țesutul stomacal uman și le pot reprograma direct – cu o eficiență uimitor de mare – în celule care seamănă foarte mult cu celulele pancreatice care secretă insulină, cunoscute sub numele de celule beta.

Tratamentul, aplicabil pentru pentru diabetul zaharat de tip 1 și 2 sever

Transplantul unor grupuri mici din aceste celule au inversat semnele bolii într-un model de diabet la șoareci. Studiul a fost unul pentru de validarea conceptului, și potrivit cercetătorilor oferă o bază solidă pentru dezvoltarea unui tratament, bazat pe propriile celule ale pacienților, pentru diabetul zaharat de tip 1 și 2 sever.

Citeste si:

Insulina este un hormon care reglează nivelul de glucoză din sânge – în lipsa acesteia, glicemia devine prea mare, provocând diabetul și numeroasele sale complicații. Tratamentele actuale în astfel de cazuri includ injecții manuale și cu o pompă portabilă de insulină, care au multiple dezavantaje, inclusiv durere, control potențial ineficient al glucozei și necesitatea de a purta un echipament incomod.

Cercetătorii din domeniul biomedical urmăresc să înlocuiască funcția celulelor beta într-un mod mai natural, cu transplanturi de celule umane care funcționează ca și celulele beta: detectează automat nivelul de zahăr din sânge și secretă insulină în funcție de necesități.

În mod ideal, astfel de transplanturi ar folosi propriile celule ale pacienților, pentru a evita problema respingerii transplantului. Dr. Joe Zhou, profesor de medicină regenerativă și membru al Institutului Hartman pentru Regenerarea Terapeutică a Organelor,  de la Weill Cornell Medicine lucrează la acest obiectiv de mai bine de 15 ani.

În primele sale experimente, în calitate de cercetător postdoctoral, a descoperit că celulele pancreatice obișnuite pot fi transformate în celule beta-similare producătoare de insulină prin forțarea activării a trei factori de transcripție – sau proteine care controlează expresia genelor – ceea ce duce la activarea ulterioară a genelor necesare pentru dezvoltarea celulelor beta normale.

Metodă inovativă de utilizare a celulelor stem

Într-un studiu din 2016, tot la șoareci, el și echipa sa au arătat că anumite celule stem din stomac, numite celule stem gastrice, sunt, de asemenea, foarte sensibile la această metodă de activare cu trei factori.

„Stomacul își produce propriile celule secretoare de hormoni, iar celulele gastrice și pancreatice sunt adiacente în stadiul embrionar de dezvoltare, astfel încât, în acest sens, nu este complet surprinzător faptul că celulele stem gastrice pot fi atât de ușor transformate în celule secretoare de insulină de tip beta”, a declarat dr. Zhou.

Încercările de a reproduce aceste rezultate folosind celule stem gastrice umane, care pot fi prelevate de la pacienți relativ ușor printr-o procedură ambulatorie numită endoscopie, au fost încetinite de diverse obstacole tehnice. Cu toate acestea, cercetătorii au obținut în sfârșit un succes în noul studiu care a apărut în Nature Cell Biology, potrivit portalului 360medical.ro.

Dr. Zhou a declarat că el și laboratorul său trebuie încă să optimizeze metoda lor în diverse moduri înainte ca aceasta să poată fi luată în considerare pentru utilizare clinică.

În cele din urmă, cercetătorii speră să dezvolte o tehnică care să le permită să recolteze relativ ușor celule stem gastrice de la pacienți, și apoi, să retransplanteze, câteva săptămâni mai târziu, organoizi secretori de insulină care reglează nivelul de zahăr din sânge fără a fi nevoie de alte medicamente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.