Sari la conținut

STUDIU. Persoanele cu aceste boli au un risc crescut de a dezvolta cancer

boli cardiovasculare asociate cu cancer
Sursă foto: PDPics/Pixabay

STUDIU. Anunț crunt pentru persoanele diagnosticate cu această boală. Cercetătorii au dezvăluit că unele persoane au fost statistic semnificativ mai susceptibile (13%) de a fi diagnosticate cu cancer.

Într-un studiu recent, cercetătorii încearcă să descopere dacă bolile cardiovasculare, în special boala cardiovasculară aterosclerotică, sunt asociate în mod independent cu riscul de cancer.
Studiul a folosit date din 2009 până în 2019 extrase din bazele de date IBM MarketScan Research.

Potrivit cercetărilor, un total de 27.195.088 de persoane fără un diagnostic de cancer și cu cel puțin 36 de luni de urmărire au fost incluse în studiu. Dintre aceștia, 5.681.601 au avut un diagnostic de BCV și 21.513.487 nu au avut BCV.

Risc mare de a dezvolta cancer

boli cardiovasculare
Sursa foto: arhivă doctorulzilei.ro

Persoanele cu BCV au fost statistic semnificativ mai susceptibile (13%) de a fi diagnosticate cu cancer în perioada de urmărire, comparativ cu cele fără BCV.

Citeste si:

Persoanele cu BCV aterosclerotic au avut, de asemenea, un risc mai mare (20%) de a fi diagnosticat ulterior de malignitate decât cei fără BCV. Un risc crescut a fost înregistrat și pentru cei care au avut BCV non-aterosclerotică comparativ cu cei fără BCV (8%).

BCV aterosclerotic a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mare (11%) de cancer ulterior, comparativ cu BCV non-aterosclerotic.

Un diagnostic de BCV aterosclerotic a fost asociat cu un risc semnificativ crescut pentru 15 din cele 20 de tipuri de cancer evaluate comparativ cu nicio BCV, inclusiv plămâni, ficat, creier, malignități hematologice, altele decât leucemia și limfomul și afecțiunile maligne neuroendocrine.

Persoanele cu boli cardiovasculare au un risc crescut de a dezvolta cancer

Potrivit studiilor, nu a fost observat un risc semnificativ crescut pentru cancerul de prostată, cancerul ovarian, cancerul mamar sau uterin și melanom.

În plus, în comparație cu persoanele fără BCV aterosclerotic, cei cu BCV aterosclerotic au avut un risc semnificativ mai mare de a dezvolta 14 tipuri de cancer, inclusiv plămâni, vezicii urinare, colon, cap și gât, ficat, prostată, pancreas, rinichi și malignități hematologice, dar de asemenea, un risc semnificativ mai mic de cancer mamar, ovarian și uterin.

În concluzie, cercetătorii studiului interesant notează că persoanele cu boli cardiovasculare au un risc crescut de a dezvolta cancer în comparație cu cei fără boli cardiovasculare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.