joi, martie 30, 2023

Studiu. Postul alimentar poate preveni boli precum diabetul sau obezitatea.

Specialiștii au descoperit deja că postul intermitent (între anumite intervale orare) este benefic pentru majoritatea oamenilor.

Mai nou, un studiu care s-a axat pe efectul pe care îl are postul alimentar asupra sistemului imunitar a descoperit că perioadele de înfometare controlată pot ajuta la prevenirea și ameliorarea unor boli precum diabetul și obezitatea.

Te-ar mai interesa: Rafila acuză interese politice în gestionarea fond...

Potrivit unor studii anterioare, postul alimentar poate îmbunătăți diferite afecțiuni inflamatorii cronice.

Studiu. Postul alimentar poate preveni boli precum diabetul sau obezitatea

Potrivit cercetătorilor germani, noile descoperiri ar putea ajuta la dezvoltarea unor terapii bazate pe repaus alimentar voluntar, în cazul anumitor afecțiuni medicale.

Studiul a fost publicat la începutul lunii februarie în Cell Metabolism  și a fost realizat cu sprijinul mai multor instituții medicale, printre care: Helmholtz München, Universitatea Ulm, Universitatea Tehnică din München (UTM), Centrul German de Cercetare a Diabetului (DZD), Spitalul Universitar Heidelberg și Universitatea din Sudul Danemarcei.

Te-ar mai interesa: Șapte alimente care hrănesc creierul și previn pie...

Până acum cercetătorii știau însă prea puține despre modul în care răspunsul imunitar poate determina un metabolism sănătos.

„Am descoperit că în celulele imunitare, acest receptor a permis comunicarea între celule în timpul postului alimentar. Prin ștergerea receptorului din celulele imunitare, am observat o disfuncționalitate a acestor semnale în celulele hepatice. Acest lucru înseamnă că celulele imunitare sunt capabile să influențeze în mod direct efectul repausului alimentar voluntar asupra metabolismului“, spune Anne Loft de la Helmholtz Munchen, potrivit editiadedimineata.ro.

Te-ar mai interesa: Antibiotice naturale: scapă de infecțiile bacterie...

„Un nivel scăzut de activitate a sistemului imunitar sau de inflamație este necesar pentru un răspuns metabolic echilibrat în cazul postului”

Plecând de la faptul că ficatul are un rol principal în reglarea metabolismului, un grup de cercetători s-a concentrat pe înțelegerea modului în care celulele hepatice și celulele imune din ficat comunică între ele în timpul postului alimentar.

Cercetătorii au scanat ADN-ul celulelor hepatice și pe cel al celulelor imunitare cu scopul de a vedea care celule sunt active și ce molecule mesager sunt eliberate drept răspuns.

Te-ar mai interesa: Expunerea la Covid în uter poate crește riscul de ...

Descoperirile arată că aceste celule comunică între ele, evidențiind rolul unei molecule exprimată în aproape toate celulele organismului uman, respectiv receptorul de glucocorticoid (GR sau GCR).

„De fapt, este pentru prima dată când vedem acest proces în condiții de sănătate. Știam că, într-un cadru nesănătos, răspunsul imunitar poate influența metabolismul, dar acest lucru este nou. Asta demonstrează că un nivel scăzut de activitate a sistemului imunitar sau de inflamație este necesar pentru un răspuns metabolic echilibrat în cazul repausului alimentar voluntar“, explică Giorgio Caratti și Jan Tuckermann de la Universitatea Ulm.

Te-ar mai interesa: Analizele esențiale care te ajută să depistezi bol...

„Repausul alimentar voluntar s-a dovedit a fi benefic pentru prevenirea mai multor boli metabolice, inclusiv diabetul de tip 2 și obezitatea. Creșterea numărului de persoane care suferă de boli metabolice este amețitoare, și nu se văd semne de îmbunătățire.

Descoperirile noastre servesc la înțelegerea mecanismelor moleculare implicate în aceste boli și pot duce în cele din urmă la dezvoltarea unor terapii eficiente bazate pe repausul alimentar voluntar“, spune Stephan Herzig, care a condus studiul la Helmholtz Munchen.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private