Sari la conținut

Diabet: fructul ideal pentru a scădea semnificativ nivelul zahărului din sânge în timp

Cum recunoști creșterea glicemiei
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Creșterea abruptă a ratelor diabetului a evidențiat necesitatea stringentă de îmbunătățire a măsurilor preventive, iar importanța dietei nu poate fi exagerată. O boabă, atunci când este consumată în porții mici, ar putea ajuta la prevenirea afecțiunii în timp.

Cifrele cu diabet zaharat sunt evidente, iar cercetătorii arată cu degetul de vină asupra ratelor în creștere a obezității. Din fericire, au fost descoperite o serie de antidoturi pentru această afecțiune, dintre care multe includ ingrediente naturale. Fructele de pădure s-au dovedit extrem de benefice în prevenirea diabetului, deoarece sunt pline de antioxidanți. Coacăzele negre, în special, s-au dovedit că scad zahărul din sânge în timp, ajutând la prevenirea afecțiunii.

Potrivit Asociației Americane de Diabet, fibrele, vitaminele, mineralele și antioxidanții care se găsesc în fructe de pădure le fac un superaliment ideal pentru diabet.

Numeroase fructe de pădure au fost legate de îmbunătățirea controlului zahărului din sânge, dar conform unui studiu, coacăzele negre pot oferi efecte „favorabile” care pot alunga diabetul în timp.

Science Daily explică: „Bobițele de culoare neagră, bogate în antociani, par să atenueze răspunsul glucozei din sânge la zahăr adăugat, în comparație cu un produs de control care are aceeași cantitate de zahăr.

Același efect este demonstrat de antocianina extrasă din coacăze negre.

„Compușii polifenolici pot încetini absorbția glucozei din intestinul subțire prin interacțiunea cu enzimele care digeră carbohidrații și proteinele de transport al glucozei.

„În plus, compușii polifenolici pot reduce stresul oxidativ și inflamația.”

Într-un studiu condus de Universitatea din Finlanda de Est, cercetătorii au analizat un eșantion de 26 de participanți sănătoși care au consumat o serie de produse de testare în timpul unui set de patru vizite.

Apa cu zahăr a fost consumată ca produs de control, în timp ce produsele de testare au inclus piure de coacăze negre cu adaos de zahăr, un produs de coacăze negre care conține quinoa fermentată și un produs de coacăze negre fără coacăze negre.

Toate produsele, inclusiv controlul, au conținut 31 de grame de carbohidrați și componente similare de zahăr.

S-au recoltat probe de sânge înainte de masă, apoi la 15, 30, 45, 60, 90, 120 și 180 de minute după masă.

Cercetătorii au analizat nivelurile de glucoză, insulină și acizi grași liberi.

Ei au descoperit că, în comparație cu producția de control, ambele produse care conțin coacăze negre au conferit un răspuns.

Rezultatele, publicate în British Journal of Nutrition, au susținut descoperirile anterioare privind efectele benefice ale coacăzei negre asupra răspunsului la glicemia după masă, arătând efectul cu o porție mai mică.

Science Daily a adăugat: „Pe o perioadă mai lungă de timp, variații mai mici ale nivelurilor de glucoză din sânge și de insulină și o sensibilitate îmbunătățită la insulină pot scădea riscul de diabet de tip 2”.

Coacăzul negru conține niveluri ridicate de mangan, despre care studiile anterioare au confirmat că are un efect de scădere a zahărului din sânge.

În plus, WebMD explică că compușii pot ajuta la secreția adecvată de insulină și pot ajuta la nivelarea nivelului de zahăr din sânge pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, o cană de afine proaspete are 84 de calorii și 21 de grame de carbohidrați.

În general, fructele și legumele sunt benefice pentru diabetici, deoarece promovează sațietatea, ceea ce poate reduce pofta de alimente cu zahăr.

Alte reguli esențiale pentru evitarea diabetului includ schimbarea băuturilor dulci cu apă, cafea sau ceai.

În plus, ar trebui să se opteze și pentru grăsimile sănătoase în locul celor trans și saturate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel