Sari la conținut

STUDIU: Reduc vaccinurile anti-COVID și riscul de infectare?

a treia doză
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Până în acest moment, studiile s-au concentrat pe determinarea nivelului de imunitate oferită de vaccinurile anti-COVID. Cu toate acestea, un nou studiu dezvăluie potențialul vaccinurilor de a reduce și riscul de infectare. În urma rezultatelor obținute, specialiștii au constatat că vaccinurile anti-COVID Pfizer și Moderna reduc cu 80% acest risc după administrarea primei doze. După rapel, riscul se reduce cu 90%.

Studiul, realizat în timpul campaniei de vaccinare din Statele Unite, atestă că riscul de infectare este redus cu 80% la două săptămâni după administarea primei doze de vaccin. Riscul a scăzut și mai mult la două săptămâni după administrarea rapelului, până la 90%.

Studiul a fost realizat pe un grup de aproximativ 4.000 de persoane vaccinate în Statele Unite, care fac parte din rândul personalului medical și al profesiilor aflate în prima linie împotriva liniei de luptă împotriva pandemiei de Covid-19, potrivit Digi24.

Vaccinurile anti-COVID reduc riscul de infectare cu 90%

Studiul, realizat de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, a evaluat capacitatea acestor două vaccinuri de a proteja împotriva infectării cu noul coronavirus, inclusiv împotriva infecţiilor care nu cauzează simptome.

Vaccinurile anti-COVID-19 autorizate, bazate pe tehnologia ARN mesager, oferă o protecţie timpurie, substanţială şi reală împotriva infectării pentru personalul din sistemul nostru naţional de sănătate, angajaţii din profesiile aflate în prima linie de combatere a pandemiei şi salariaţii din sectoarele esenţiale”, a declarat Rochelle Walensky, directoarea CDC.

Noua tehnologie ARN mesager foloseşte o formă sintetică a substanţei chimice naturale folosite de post de mesager pentru a instrui celulele să sintetizeze anumite proteine, care mimează fragmente din structura noului coronavirus. În acest fel, sistemul imunitar este învăţat să recunoască şi să atace virusul real atunci când acesta pătrunde în organism.

Studiul realizat de CDC a fost publicat la câteva săptămâni după ce datele obţinute în campania de vaccinare din Israel au sugerat că vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficacitate de 94% în prevenirea infecţiilor asimptomatice.

Anumite ţări, inclusiv Marea Britanie şi Canada, permit intervale extinse între administrarea celor două doze, care diferă de modul în care aceste vaccinuri au fost testate în studiile clinice, pentru a evita astfel penuria de seruri provocată de constrângerile de aprovizionare. În studiul CDC, intervalul dintre cele două doze a fost de trei săptămâni pentru vaccinul Pfizer şi de patru săptămâni pentru vaccinul Moderna.

În Marea Britanie, autorităţile locale au anunţat în luna ianuarie că datele medicale sprijină decizia lor de a extinde la 12 săptămâni intervalul dintre prima şi a doua doză pentru vaccinurile Pfizer-BioNTech. Totuşi, compania Pfizer şi partenerul ei german BioNTech au avertizat că nu deţin date medicale în sprijinul unei astfel de decizii.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel