marți, august 9, 2022

Curtea Supremă a anulat vineri cauza Roe vs. Wade, răsturnând dreptul constituțional la avort. Deși hotărârea nu interzice avortul în fiecare stat, absența protecției federale înseamnă că acum depinde de fiecare stat în parte să reglementeze sau să interzică procedura.

STUDIU: Restricționarea avortului va costa viața femeilor

Cel puțin 13 state cu așa-numitele legi „trigger” vor interzice imediat avortul după anularea hotărârii Roe vs. Wade. Se așteaptă ca alte aproximativ o duzină de state să le urmeze exemplul.

Te-ar mai interesa: Anunțul autorităților despre nivelul de radiații d...

Interzicerea sau restricționarea avortului are un impact negativ asupra sănătății materne. Numărul deceselor legate de sarcină a crescut în anumite state care au aplicat deja legi anti-avort.

Din 2016 până în 2020, rata mortalității materne în Statele Unite a crescut cu aproape 40 %, conform celor mai recente date disponibile de la Centrul Național pentru Statistici de Sănătate din cadrul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).12 În același interval de timp, statele au adoptat peste 200 de restricții privind avortul.

În acești cinci ani, populația care trăia în statele în care erau în vigoare anumite restricții privind avortul a înregistrat o rată a mortalității materne cu 27 % până la 61 % mai mare decât cea care trăia în statele fără aceste restricții.

Te-ar mai interesa: Un neurolog renumit susține că anumite alimente po...

Fără protecția oferită de Roe v. Wade, alte restricții privind avortul sunt la orizont. Numai în 2021, statele au adoptat peste 100 de restricții privind avortul, mai multe decât în orice alt an din 2011 încoace.4

Analiza Verywell a constatat diferențe semnificative din punct de vedere statistic în ceea ce privește ratele de deces matern în rândul populației care locuiește în state cu patru restricții majore:

Te-ar mai interesa: Lună Plină în Vărsător. Atenționare pentru o zodie...

Cerând ca un medic licențiat să efectueze avortul în majoritatea cazurilor

Limitarea cazurilor în care Medicaid poate fi folosit pentru a acoperi un avort

O perioadă de așteptare obligatorie de 18 până la 72 de ore între consultarea unui furnizor și efectuarea avortului

Cerând consiliere obligatorie înainte de procedură cu privire la experiența fetală a durerii, o legătură cu cancerul de sân și/sau efectele psihologice negative.

Te-ar mai interesa: Previziunea care îngheață România: „Vom avem...

Persoanele care locuiesc în state cu limite gestaționale privind avortul sau cu restricții privind posibilitatea ca asigurarea privată să acopere avortul au înregistrat, de asemenea, rate mai mari ale mortalității materne, dar diferențele nu au fost semnificative din punct de vedere statistic.

Studiile anterioare au găsit modele similare: Cercetătorii de la Tulane au constatat că, din 2015 până în 2018, rata mortalității materne a fost mai mare în statele cu politici mai restrictive privind avortul în 2015.5 Dovile Vilda PhD, profesor asistent de cercetare la Centrul Mary Amelia pentru Cercetarea Echității în Sănătatea Femeilor de la Universitatea Tulane și autorul principal al studiului, a scris într-un e-mail către Verywell că se așteaptă ca această relație să se fi întărit doar în ultimii ani, deoarece au fost adoptate mult mai multe restricții.

Te-ar mai interesa: Ce probleme se pot rezolva prin hipnoză: Poți culc...

Restricția medicilor cu licență a avut cel mai mare impact

Cea mai mare diferență atât în studiul lui Vilda, cât și în analiza Verywell a fost cerința statelor ca un medic licențiat să efectueze avortul. Vilda a constatat că statele cu această politică au avut o rată totală a mortalității materne cu 51% mai mare decât statele care nu au avut această politică; analiza Verywell a constatat că statele cu restricții au avut o rată a mortalității materne cu 61% mai mare.

Restricția medicului licențiat este una dintre cele câteva legi privind reglementările specifice ale furnizorilor de avorturi (TRAP) care impune restricții asupra furnizorului sau clinicilor, limitând accesul general la avorturi prin împiedicarea anumitor practicieni de a le furniza.

Studiile au arătat că avorturile pot fi efectuate în condiții de siguranță de către asistenți medicali, asistenți medicali și asistenți medicali moașe certificați.67

„Există persoane care absolut ar putea furniza în siguranță o versiune a serviciilor de avort, astfel încât restricționarea acestora la medici este doar o modalitate de a face mai greu de accesat”, a declarat pentru Verywell Sarah Gutman, MD MSPH, Complex Family Planning Fellow la Universitatea din Pennsylvania.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private