Sari la conținut

STUDIU. S-a aflat de ce creşte riscul de boli de inimă la femeile aflate în post-menopauză

sursa foto: arhiva doctorulzilei

Milioane de persoane îşi pierd viaţa în fiecare an din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând peste o treime din toate decesele la nivel mondial, potrivit statisticilor oficiale.

De aceea, medicii atrag atenţa periodic că este important să se detecteze cât mai devreme bolile de inimă. Date noi sugerează că femeile aflate în postmenopauză au riscuri mai mari de a suferi un atac de cord sau deces decât bărbații de vârstă similară chiar dacă au placă de aterom și unii și alții.

Bolile cardiovasculare, principala cauză de deces la nivel global

Bolile cardiovasculare (BCV) sunt principala cauză de deces la nivel global. 38% din cele 17 milioane de decese premature au fost cauzate de bolile cardiovasculare. Dintre aceste decese, 85% au fost cauzate de atac de cord și accident vascular cerebral.

Rezultatele unei cercetări prezentate recent la reuniunea anuală a Societății Europene de Cardiologie EACVI 2023, de la Barcelona au scos la iveală că riscul de evenimente cardiovasculare majore este diferit la femei și bărbați de aceeași vârste.

Potrivit portalului 360medical.ro, acest lucru sugerează că rezultatele angiografiei computerizate coronariene ar putea fi utilizate pentru a ghida deciziile de tratament în cadrul grupului demografic, au remarcat experții implicați în cercetare.

Cum evoluează plăcile de aterom

Echipa de cercetători a folosit imagini de la aproape 25.000 de participanți înscriși în registrul CONFIRM. Ei au evaluat plăcile de aterom ale participanților de la 0 la 42 pe baza prezenței plăcii, compoziției, localizării și severității îngustării (scor Leiden CCTA). Aceste scoruri au fost evaluate împreună cu vârsta participanților, sexul, factorii de risc cardiovascular, istoricul familial și antecedentele de evenimente cardiovasculare adverse majore (MACE).

Pentru femei, debutul aterosclerozei coronariene a avut loc cu o întârziere de 12 ani față de bărbați. Femeile au prezentat mai des boli non-obstructive și au avut, de asemenea, o placă de aterom semnificativ mai mică în comparație cu bărbații.

„În acest studiu, riscul crescut pentru femei față de bărbați a fost observat în special la femeile aflate în postmenopauză cu cel mai mare scor CCTA din Leiden. Acest lucru ar putea fi parțial din cauza faptului că diametrul interior al arterelor coronare este mai mic la femei, ceea ce înseamnă că aceeași cantitate de placă ar putea avea un impact mai mare asupra fluxului sanguin”, a remarcat dr. Sophie van Rosendael, de la Centrul Medical al Universității Leiden din Olanda, autorul studiului.

Expert: Femeile pot avea nevoie de o doză mai mare de statine

Dacă sunt confirmate aceste constatări de studii suplimentare, ar putea avea un impact asupra tipurilor de tratament pentru pacienții afectați.

„Deoarece plăcile aterosclerotice devin o țintă pentru a decide intensitatea terapiei pentru a preveni atacurile de cord, rezultatele pot avea un impact asupra tratamentului. Rezultatele noastre indică faptul că, după menopauză, femeile pot avea nevoie de o doză mai mare de statine sau de adăugarea unui alt medicament hipolipemiant”, a explicat autoarea studiului.

În studiu au fost incluse 11.678 de femei cu vârsta medie 58,5 ani și 13.272 de bărbați cu vârsta medie 55,6 ani și toți participanții au fost urmăriți timp de 3,7 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel