Studiu. Socializarea maternă, nu biologia, modelează activitatea creierului copilului

Studiu. Socializarea maternă, nu biologia, modelează activitatea creierului copilului.

Potrivit unui nou studiu, copiii mamelor cu depresie clinică prezintă un risc de trei ori mai mare de a dezvolta ei înșiși depresie decât colegii lor cu risc scăzut. Cercetarea a fost publicată în jurnalul „Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging.”

Studiu. Socializarea maternă, nu biologia, modelează activitatea creierului copilului

Cercetătorii au observat de mult timp schimbări în activitatea creierului asociate cu depresia la adulți, în special într-o zonă a creierului numită striatul ventral (VS), care este asociată cu motivația, plăcerea și comportamentele direcționate către obiective.

În mod similar, mai multe studii au arătat că răspunsurile striatale la experiențele pline de satisfacție sunt tocite la copiii adolescenți cu părinți depresivi, ceea ce prezice dezvoltarea ulterioară a depresiei.

Cu toate acestea, studii mai recente arată că aceste modificări ale creierului pot apărea cu mult înainte de adolescență, când riscul de depresie crește de obicei. Pentru studiul actual, autorul principal Judith Morgan, PhD, de la Universitatea din Pittsburgh, Pennsylvania, SUA, a recrutat 49 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 ani fără antecedente de boli psihiatrice.

Jumătate din mamele copiilor aveau antecedente de depresie clinică, iar jumătate nu aveau antecedente psihiatrice. Pentru a măsura activitatea creierului legată de recompensă, copiii au jucat un joc video în care au ghicit care dintre cele două uși conținea un simbol ascuns în timp ce au fost supuși imagistică prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI).

Depresia poate perturba capacitatea părinților de socializare emoțională, un proces prin care copiii învață din reacțiile părinților la răspunsurile lor emoționale.

Răspunsurile pozitive de socializare includ recunoașterea, imitarea și elaborarea, în timp ce răspunsurile parentale negative sau care afectează emoțional pot fi disprețuitoare, invalidante sau punitive.

Mamele care au participat la studiu au completat un chestionar extins conceput pentru a măsura socializarea emoțională a părinților prin prezentarea a o duzină de viniete situaționale ale manifestărilor de emoții pozitive ale copiilor și culegând reacțiile părinților la acestea.

În mod surprinzător, copiii cu antecedente materne de depresie au avut mai multe șanse să aibă o activitate cerebrală redusă legată de recompensă în VS, dar numai dacă mamele lor au raportat răspunsuri mai puțin entuziaste și mai atenuante la emoțiile pozitive ale copiilor lor, au descoperit cercetătorii.

„În studiul nostru, istoria mamei de depresie în sine nu a fost legată de răspunsurile modificate ale creierului la recompensă la copiii de vârstă școlară timpurie”, a spus dr. Morgan.

„În schimb, această istorie a avut o influență asupra răspunsurilor creierului copiilor numai în combinație cu comportamentul parental al mamelor, cum ar fi capacitatea de a recunoaște, imita sau elabora emoțiile pozitive ale copilului lor.”

„Aceasta este o veste plină de speranță, deoarece intervențiile menite să încurajeze părinții pentru a încuraja emoțiile pozitive la copiii lor pot avea un impact puternic asupra dezvoltării legate de recompense ale copilului, în special pentru familiile copiilor care pot fi expuși unui risc mai mare din cauza antecedentelor familiale de depresie.” a concluzionat doctorul Morgan.

Recent Posts

Epidemie de miopie! Jumătate din populaţia planetei va avea nevoie de ochelari

Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție…

5 ore ago

Se schimbă tratamentul pentru pacienţii cu diabet. Ţara europeană care a luat decizia radicală

O ţară europeană a luat decizia radicală de a începe să le ofere pacienţilor care…

5 ore ago

ANM, semnal de alarmă: PLOI şi VIJELII de Paște. PROGNOZA detaliată

Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…

6 ore ago

Decizie-şoc luată de familia marelui fotbalist argentinian Diego Maradona. Un nou raport privind cauzele decesului

Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…

6 ore ago

Cele mai periculoase 3 băuturi pentru diabetici

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…

7 ore ago

Medicii din Iaşi au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic