Sari la conținut

Studiu surprinzător. A fost descoperită cauza bolii Alzheimer și a demenței

boala alzheimer
Sursă foto: Pixabay

Un studiu revoluționar a dezvăluit o nouă cale de moarte celulară în boala Alzheimer și demența vasculară, oferind o direcție unică atât pentru cercetările viitoare cât și potențialele intervenții terapeutice.

Această cercetare de la Oregon Health & Science University (OHSU) dezvăluie că o formă de moarte celulară cunoscută sub numele de ferroptoză, cauzată de o acumulare de fier în celule, este responsabilă de distrugerea celulelor microglia din creier.

Microglia sunt celulele imune rezidente ale creierului. De obicei, aceste celule sunt implicate activ în curățarea resturilor celulare pentru a menține un mediu neuronal sănătos și intră în acțiune, mai ales când mielina este deteriorată. Funcția lor principală este de a elimina resturile rezultate.

Studiu surprinzător despre cauza bolii Alzheimer și a demenței

Cu toate acestea, acest studiu, publicat în Annals of Neurology, recent a scos la iveală faptul că însuși actul de curățare a mielinei bogate în fier are ca rezultat distrugerea microgliei prin ferroptoză. Această descoperire redirecționează înțelegerea specialiștilor cu privire la progresia bolii Alzheimer și a demenței vasculare.

Echipa de cercetare OHSU, sub îndrumarea autorului principal și a neurologului consacrat, Stephen Back, M.D., Ph.D., a aprofundat în acest studiu examinând țesutul creierului uman post-mortem de la pacienții cu demență.

„Aceasta este o descoperire majoră”, a subliniat dr. Back, care are o experiență de cercetare extinsă în studiile mielinei, în special în ceea ce privește întârzierile de dezvoltare la copiii prematuri. Descoperirile actuale, spune el, duc această cercetare mai departe, dezvăluind interacțiunea dintre neurodegenerare și deteriorarea mielinei.

Potrivit thebrighterside.news, această metodă de ultimă oră a adus în atenție rolul microgliei în regiunile substanței albe ale creierului pacienților cu Alzheimer și demență vasculară.

„Am omis o formă majoră de moarte celulară în boala Alzheimer și demența vasculară. Este pur și simplu uimitor că am ratat asta până acum”, a declarat dr. Back, conform sursei citate.

Scăderea progresivă a microgliei este un mecanism care conduce la deteriorarea cognitivă

Este o revelație care urmează să transforme modul în care percepem Alzheimer și demența vasculară. Degenerarea microglială în probele de țesut a confirmat că toxicitatea fierului din fragmentele de mielină a condus la această degenerare. În esență, aceste celule imunitare cedeau în timp ce își îndeplineau funcțiile de protecție.

„Toată lumea știe că microglia este activată pentru a media inflamația. Dar nimeni nu știa că mureau în număr atât de mare”, a subliniat dr. Back, vorbind de rolul subestimat anterior al microgliei.

Aceste constatări au implicații largi. Scăderea progresivă a microgliei poate fi foarte bine un mecanism care conduce la deteriorarea cognitivă observată la pacienții cu Alzheimer și demență vasculară.

Recunoscând acest lucru, dr. Back anticipează o creștere a interesului din partea industriei farmaceutice. „Acolo va merge în continuare câmpul”, a afirmat el, plin de speranță cu privire la dezvoltarea compușilor care vizează degenerarea microglială.

Punctul de pornire al acestui ciclu degenerativ are rădăcini probabil din episoade repetate de flux sanguin redus și scăderea aprovizionării cu oxigen a creierului. Factori precum accidentul vascular cerebral acut sau afecțiunile cronice, inclusiv hipertensiunea arterială și diabetul, ar putea contribui la vinovați.

Demența este un proces care durează ani și ani. Trebuie să abordăm acest lucru din primele zile pentru a avea un impact, astfel încât să nu scape de sub control”, a msi spus dr. Back. 

Această descoperire, care încapsulează rolul esențial al ferroptozei, prezintă un rezervor neexploatat de oportunități pentru oamenii de știință, cercetători și pionierii farmaceutici. Numai timpul va spune cum aceste cunoștințe noi modelează viitorul îngrijirii și terapiei demenței.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel