Sari la conținut

Studiu. Testul de sânge care poate detecta trei tipuri de CANCER

analize medicale
Sursă foto: colaj Getty Images
Totul despre talasemia majora

Studiu. Cercetătorii chinezi au dezvoltat un test de sânge care, cu ajutorul inteligenței artificiale, poate detecta trei tipuri de cancer. Oamenii de știință chinezi au publicat rezultatele unui studiu care arată că un simplu test de sânge poate detecta trei tipuri de cancer.
În câteva minute, testul a identificat 82 până la 100% dintre pacienții cu cancer.

Testul folosește un tip de inteligență artificială, care analizează produsele secundare ale metabolismului (metaboliți). Metaboliții se găsesc în sânge și acționează ca biomarkeri care pot indica prezența cancerului.

testul care poate detecta cancerul
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Screening-ul pentru acești biomarkeri de sânge a fost sugerat ca o posibilă modalitate de a diagnostica cancerul în stadiile incipiente ale bolii, când ratele de supraviețuire sunt mai mari și pacienții pot să nu aibă simptome revelatoare.

Tipuri de cancer detectate cu ajutorul inteligenței artificiale

În ciuda faptului că sunt cele mai mortale tipuri de cancer din lume, cancerele pancreatice, de colon și de stomac nu au în prezent teste de sânge de sine stătătoare care să fie suficient de precise.

Astfel, medicii se bazează de obicei pe proceduri imagistice sau chirurgicale pentru a detecta țesutul canceros.

Dr. Chaoyuan Kuang, profesor asistent la Colegiul de Medicină Albert Einstein și medic oncolog la Montefiore Health System, care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru Live Science că va dura câțiva ani pentru a integra testul în instrumentele de diagnosticare ale medicilor.

Cu toate acestea, cercetătorii cred că dacă este folosit în programe mari de screening pentru cancer, testul lor ar putea face o diferență uriașă.

Pe baza modelelor lor, ei au descoperit că noul instrument ar putea reduce rata estimată a cancerelor de pancreas, stomac și colon nediagnosticate cu aproximativ 20% până la 50% dacă este utilizat pentru screening-ul cancerului în populațiile mari din China rurală.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel