Sari la conținut

Studiu: Utilizarea regulată a laxativelor poate crește riscul de demență

beneficiul somnului de după-amiază pentru creier
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
beneficiul somnului de după-amiază pentru creier

Studiu: Potrivit oamenilor de știință din China arată că utilizarea regulată a laxativelor, un tratament obișnuit pentru constipație, poate crește riscul de demență cu până la 50%.

Riscul este și mai mare în cazul celor care folosesc frecvent laxative osmotice, care atrag apă în intestin pentru a înmuia scaunul.

Cercetătorii, care au publicat în revista Neurology a Academiei Americane de Neurologie, au analizat date despre 502.229 de persoane cu vârsta medie de 57 de ani care nu aveau demență la începutul studiului, dintre care 18.235 (3,6%) au folosit frecvent un laxativ.

În următorii zece ani, 218 dintre utilizatorii obișnuiți de laxative (1,3%) au dezvoltat demență, în comparație cu 1.969 (0,4%) dintre cei care nu foloseau deloc laxative. Astfel, s-a estimat că laxativele au crescut riscul de demență cu 51%.

Cu cât mai multe tipuri diferite de laxative folosea cineva, cu atât mai mare era creșterea riscului viitor de demență:

Mai exact, 28% pentru cei care au folosit doar un singur tip de laxativ, față de 90% pentru cei care au luat mai mult de două tipuri.

Dintre cei care au folosit un singur tip de laxativ, utilizarea frecventă a laxativelor osmotice a avut cel mai mare risc (creștere de 64%).

Schimbări în stilul de viață

„Este nevoie de mai multe cercetări pentru a investiga în continuare legătura pe care studiul nostru a constatat-o între laxative și demență. Dacă descoperirile noastre se confirmă, medicii ar trebui să încurajeze oamenii să trateze constipația prin schimbări în stilul de viață, cum ar fi consumul de mai multă apă, creșterea fibrelor din alimentație și creșterea activității în viața de zi cu zi”, a declarat . cercetătorul.

Cercetătorul mai spune că laxativele poat modifica microbiomul intestinal, afectând eventual semnalele nervoase de la intestin la creier.

Utilizarea regulată a laxativelor poate modifica microbiomul intestina

„Utilizarea regulată a laxativelor poate modifica microbiomul intestinal, afectând eventual semnalele nervoase de la intestin la creier sau crescând producția de toxine intestinale care pot afecta creierul”, a adăugat el, menționând că, deși utilizarea unor laxative nu ar trebui să fie frecventă, unele persoane le iau totuși în mod regulat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel