miercuri, martie 22, 2023

Cele 8 semne timpurii pentru DEMENȚĂ. Aproximativ 55 de milioane de oameni trăiesc în prezent cu demență în întreaga lume.

Este una dintre principalele cauze de deces la nivel global, afecțiunea fiind dureroasă pentru cel care suferă și pentru cei din jur.

Până în 2030, se preconizează că peste 78 de milioane de oameni vor avea această afecțiune, aceasta urmând să ajungă la 139 până în 2050, potrivit Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Te-ar mai interesa: TOP 5 surse naturale de potasiu, un mineral care m...

Cum puteți identifica semnele de avertizare timpurie ale afecțiunii și cum poate fi tratată

Demența este o afecțiune care se referă la un grup de tulburări care afectează funcționarea creierului – și există multe tipuri și cauze diferite. Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă, afectând între 50 și 75% dintre cei diagnosticați. Tinde să fie asociat cu persoanele în vârstă, dar există peste 3,9 milioane de persoane sub 65 de ani cu demență în lume.

Potrivit OMS, femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații să dezvolte demență. De fapt, femeile de peste 60 de ani au de două ori mai multe șanse de a dezvolta boala Alzheimer decât de a dezvolta cancer de sân.

Te-ar mai interesa: CNAS prelungeşte valabilitatea actualului contract...

Din păcate, nu există nici un tratament pentru niciun tip de demență, dar amânarea debutului cu cinci ani ar înjumătăți numărul deceselor cauzate de această afecțiune.

Pentru a diagnostica această afgecțiune din vreme, este important să știi la ce să fii atent.

Luca Rado, co-fondatorul Helpd Ltd, specialiști în îngrijire la domiciliu, au împărtășit cum să depistați cele 8 semne timpurii ale demenței.

Te-ar mai interesa: Tratament revoluţionar pentru pacienţii cu leucemi...

Semne timpurii pentru DEMENȚĂ: 1. Memoria pe termen scurt

Un semn tipic precoce al demenței este pierderea memoriei pe termen scurt. Unul dintre cele mai comune semne este deplasarea greșită a lucrurilor esențiale, cum ar fi cheile sau uitarea a ceea ce ai mâncat la micul dejun în acea dimineață. Aceste evenimente de zi cu zi pot fi adesea un indicator timpuriu, mai ales dacă sunt o problemă recurentă.

2. Schimbări de dispoziție

O schimbare semnificativă a dispoziției sau a caracterului este un alt semn precoce al demenței. Aceasta este o schimbare pe care cei care suferă sunt adesea incapabili să o detecteze în ei înșiși, dar este un indicator pe care membrii familiei îl pot depista de obicei. Deoarece demența afectează judecata și conștientizarea de sine, modul în care o persoană crede că acționează sau modul în care se vede pe sine este mai puțin important. Apatia, în acest sens, este o altă schimbare la care trebuie să fii atentă.

Te-ar mai interesa: Raport medical îngrijorător: acest tip de pește cr...

Semne timpurii pentru DEMENȚĂ: 3. Pierderea interesului

Un alt semn precoce al demenței este pierderea generală a interesului față de activitățile și hobby-urile de zi cu zi de care se bucurau anterior. Acest lucru se datorează adesea faptului că demența afectează gândirea și memoria și astfel individul poate nici măcar să nu ia în considerare participarea la hobby, pur și simplu pentru că gândul de a face acest lucru nu mai există.

Te-ar mai interesa: OPRIȚI ca prediabetul să provoace artere înfundate...

4. Lipsa de concentrare

Senzația de dezorientare este un alt semn precoce al afecțiunii. Lipsa de concentrare și sentimentul de necontenit pot fi uneori un semn al îmbătrânirii, dar este important să fii atent la modul în care acest lucru afectează activitățile de zi cu zi. Dacă dezorientarea apare frecvent și începe să provoace stres, este probabil să fie un semn de demență și poate merita consultarea unui medic.

Semne timpurii pentru DEMENȚĂ: 5. Decizii pripite

Situațiile, în care deciziile rapide sunt a doua natură, pot deveni o luptă pentru cei care suferă de demență. Orice acțiuni neobișnuite, decizii pripite, care sunt în afara caracterului și un potențial motiv de îngrijorare, sunt tipice pentru cei cu demență. Un exemplu în acest sens ar fi decizia de a duce bunurile esențiale la un magazin de caritate sau de a purta îmbrăcăminte nepotrivită pentru vreme. Judecata slabă include și conștientizarea spațială și, prin urmare, stângăcia.

6. Pierderea simțului direcției

Dacă o persoană dragă se luptă brusc să-și amintească rutele familiare, acest lucru ar putea fi un motiv de îngrijorare. Uitarea de direcții sau rute simple către locuri familiare este un simptom obișnuit al demenței și ar trebui monitorizată, deoarece poate duce adesea la pierderea persoanelor care suferă sau la sfârșitul în locuri periculoase.

Semne timpurii pentru DEMENȚĂ: 7.  Apariția confuziei

Un alt semn al demenței este dificultatea de a comunica gândurile și emoțiile. Cineva cu demență poate avea probleme cu formularea și se poate lupta pentru a-și exprima punctul de vedere în mod natural și asta se datorează faptului că demența afectează comunicarea și limbajul. Abilități precum formarea cuvintelor și memoria sunt afectate încet în timp și ar trebui discutate cu un medic dacă aceste simptome încep să se agraveze.

Semne timpurii pentru DEMENȚĂ: 8. Sarcinile familiare o provocare

Sarcinile simple și familiare, cum ar fi pregătirea unei cești de ceai sau încuierea unei uși, pot deveni provocatoare pentru cei care suferă de demență, deoarece funcția creierului și activitatea cognitivă încep să se deterioreze. Acest lucru poate apărea brusc sau în timp și duce la sarcini simple sau la rutină de bază care necesită în mod neașteptat multă gândire și energie.

Riscul de demență se poate acumula de-a lungul vieții și este parțial determinat de genetică, care nu poate fi schimbată. Un studiu a constatat că exercițiile fizice, îndeplinirea treburilor casnice și vizitarea familiei și a prietenilor sunt modalități bune de a reduce riscul de demență. Folosirea regulată a aței dentare împreună cu periajul vă poate ajuta să vă preveniți șansele de a dezvolta demență, a sugerat un alt studiu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private