Categories: Ştiri sănătate

Studiu: Utilizarea regulată a laxativelor poate crește riscul de demență

Studiu: Potrivit oamenilor de știință din China arată că utilizarea regulată a laxativelor, un tratament obișnuit pentru constipație, poate crește riscul de demență cu până la 50%.

Riscul este și mai mare în cazul celor care folosesc frecvent laxative osmotice, care atrag apă în intestin pentru a înmuia scaunul.

Cercetătorii, care au publicat în revista Neurology a Academiei Americane de Neurologie, au analizat date despre 502.229 de persoane cu vârsta medie de 57 de ani care nu aveau demență la începutul studiului, dintre care 18.235 (3,6%) au folosit frecvent un laxativ.

În următorii zece ani, 218 dintre utilizatorii obișnuiți de laxative (1,3%) au dezvoltat demență, în comparație cu 1.969 (0,4%) dintre cei care nu foloseau deloc laxative. Astfel, s-a estimat că laxativele au crescut riscul de demență cu 51%.

Cu cât mai multe tipuri diferite de laxative folosea cineva, cu atât mai mare era creșterea riscului viitor de demență:

Mai exact, 28% pentru cei care au folosit doar un singur tip de laxativ, față de 90% pentru cei care au luat mai mult de două tipuri.

Dintre cei care au folosit un singur tip de laxativ, utilizarea frecventă a laxativelor osmotice a avut cel mai mare risc (creștere de 64%).

Schimbări în stilul de viață

„Este nevoie de mai multe cercetări pentru a investiga în continuare legătura pe care studiul nostru a constatat-o între laxative și demență. Dacă descoperirile noastre se confirmă, medicii ar trebui să încurajeze oamenii să trateze constipația prin schimbări în stilul de viață, cum ar fi consumul de mai multă apă, creșterea fibrelor din alimentație și creșterea activității în viața de zi cu zi”, a declarat . cercetătorul.

Cercetătorul mai spune că laxativele poat modifica microbiomul intestinal, afectând eventual semnalele nervoase de la intestin la creier.

Utilizarea regulată a laxativelor poate modifica microbiomul intestina

„Utilizarea regulată a laxativelor poate modifica microbiomul intestinal, afectând eventual semnalele nervoase de la intestin la creier sau crescând producția de toxine intestinale care pot afecta creierul”, a adăugat el, menționând că, deși utilizarea unor laxative nu ar trebui să fie frecventă, unele persoane le iau totuși în mod regulat.

Recent Posts

Inovație în tehnologie pentru pacienții cu diabet de tip1! Noul dispozitiv are dimensiunea unei monede de 50 de bani și monitorizează în timp real nivelul glucozei

Inovație în tehnologie pentru pacienții cu diabet de tip1! Noul dispozitiv are dimensiunea unei monede…

20 de minute ago

6 semne timpurii de tumoră pe creier pe care toată lumea ar trebui să le cunoască

O tumoră pe creier reprezintă o creștere anormală a celulelor din creier și este o…

50 de minute ago

Incendiu de mari proporții în Sectorul 2 din Capitală

Pompierii intervin, marţi, pentru stingerea unui incendiu produs la două case de pe strada Culea…

54 de minute ago

Metoda simplă cu ajutorul căreia poți beneficia de o pensie mai mare. Anunțul Guvernului

Ministrul Muncii a vorbit despre modul în care pensionarii își pot asigura o pensie mai…

2 ore ago

ANM anunță când vine canicula în România. Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Potrivit meteorologilor, va ploua în prima săptămâna prognozată. În ceea ce privește temperaturile, acestea vor…

2 ore ago

Citeste si: