Sari la conținut

STUDIU. Virusul SARS-COV2 poate duce la o funcţionare defectuoasă a creierului

Mutația Epsilon
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cercetătorii de la universitatea Queensland, din Australia, au descoperit că anumite virusuri, precum SARS-CoV-2, pot cauza fuziunea celulelor cerebrale, ducând la o funcţionare defectuoasă ce poate declanşa simptome neurologice cronice.

Potriivit studiului realizat de oamenii de ştiinţă australieni, publicat în revista Science Advances, efectele virusurilor asupra sistemului nervos sunt destul de însemnate.

Echipa a detectat SARS-CoV-2 în creierele persoanelor care suferă de Covid-19 de lungă durată la mai multe luni după infecţia iniţială. „Am descoperit că boala Covid-19 cauzează un proces de fuzionare celulară a neuronilor, care nu a mai fost identificat până acum”, a explicat Massimo Hilliard, coautor al studiului şi profesor la universitatea Queensland.

„După infectarea neuronală cu SARS-CoV-2, proteina Spike este prezentă în neuroni, iar odată ce neuronii fuzionează, ei nu mor, ci fie încep să funcţioneze sincron, fie încetează împreună să mai funcţioneze”, a adăugat profesorul australian, potrivit sursei citate de Agerpres.

Ce se întâmplă atunci când un virus pătrunde în creier

Pentru a explica fenomenul el a comparat rolul neuronilor cu cel al cablurilor care conectează întrerupătoarele electrice cu becurile. „Odată ce fuziunea are loc, fiecare întrerupător ori aprinde luminile în bucătărie şi în baie în acelaşi timp, ori pe niciuna dintre ele. Este o veste proastă pentru două circuite independente”, a adăugat profesorul.

„Potrivit cunoştinţelor noastre actuale, ceea ce se întâmplă atunci când un virus pătrunde în creier poate avea două urmări – fie moartea celulelor, fie inflamarea lor”, a declarat Ramon Martinez-Marmol, unul dintre autorii studiului şi cercetător la universitatea Queensland.

Cercetătorii au arătat un al treilea rezultat posibil, și anume: fuzionarea neuronală. Echipa de cercetare a menţionat că numeroase virusuri infectează sistemul nervos şi cauzează inflamarea celulelor, inclusiv HIV, virusul rabic, cel al encefalitei japoneze, virusul rujeolei, virusul herpes simplex şi virusul Zika.

„Studiul nostru dezvăluie un nou mecanism pentru evenimente neurologice care au loc în timpul unei infecţii virale. Mecanismul reprezintă o potenţială cauză majoră a bolilor neurologice şi a simptomelor clinice, care este încă neexplorată”, au adăugat cercetătorii australieni.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.